Witam!
Bardzo proszę o pomoc , bo nie są to wcale trudne zadania , lecz boje się , że zawale chociaż 1 i juz po mojej ocenie ! Wypisze te do których mam wątpliwości :
1.Zaznacz w układzie współrzędnych punkt A=(x,y), gdzie :
x = [(3,75-2

) : 1

+ 0,5 : (

-

] : (-1)
y = (

-

) : (

- 1,2) -
Oblicz jego odległość od początku układu współrzędnych. Długości potrzebnych odcinków odczytaj z rysunku.
2.Oblicz pole i obwód figury ograniczonej osią y i wykresami funkcji:
a)f:x

2x + 4 x

R
b)g:x

-2x - 4 x

R
3.Panowie Kowalki i Nowak ulokowali w bankach łącznie 9000 zł. Pan Kowalki ulokował swój kapitał na 38% w stosunku rocznym. Po roku pan Kowalski otrzymał 1520 zł odsetek, a pan Nowak 2000 zł odsetek. Na jaki procent(w stosunku rocznym) ulokował swój kapitał pan Nowak ? (proporcja?)
4.W trapezie równoramiennym ABCD podstawa |AB|= 15cm, podstawa |CD|= 9cm, ramię |AD|= 5cm.Oblicz pole tego trapezu.O ile należy przedłużyć ramię AD, by przecięło się z przedłużeniem ramienia BC?
5.Kawałek mydła ma kształt prostopadłościanu.Używasz go każdego dnia równomiernie. W ciągu 7 dni wszystkie jego wymiary zmniejszyły się o połowę. Na ile dni wystarczy jeszcze mydła?
Proszę o zapisanie wszystkich obliczeń

)
Gdy ktoś pomoże ma u mnie niespłacalny dług wdzięczności !

Pozdrawiam !