szukanie zaawansowane
 [ Posty: 19 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
Mężczyzna Offline
PostNapisane: 1 cze 2009, o 13:06 
Użytkownik

Posty: 10
Dzien dobry, potrzebuje pomocy w tych zadaniach i szczegolowego rozwiazania..
Jak i co, zebym mogl sie na czyms wzorowac.
Jutro mam sprawdzian od ktorego zalezy czy zdam.
Wiec bardzo bym prosil aby ktos pomogl..

1.Oblicz podane wyrazenia wymierne. (wykonaj dzialania)

a) \frac{x-1}{x-2} - \frac{x+1}{x+2}

b) \frac{3x^2+3x}{x^2-1} x \frac{x-1}{6x}

c) \frac{x+2}{x-1} + \frac{x+1}{x}

d) \frac{x+2}{2x-3} : \frac{x^2-4}{2x^2-3x}

2.Sporządź wykres funkcji y = \frac{-4}{x+2}-1.
Podaj dziedzinę, równania asymptoty oraz oblicz miejsce zerowe i punkt przecięcia się z osią OX, i OY.

3.Rozwiąż równania wymierne.

a)\frac{2x+1}{2x-1} = \frac{x-1}{x+1}

b)\frac{7}{x-2} = \frac{3x+6}{2(x^2-4)}

c)\frac{x+2}{x+1} - \frac{x-4}{x+2}=0

d)\frac{4x}{x+2} = \frac{1}{3}

4.Sporządź wykresy funkcji homograficznych.

a) f(x) = \frac{x+3}{x-2}

b) f(x) = \frac{x}{x+4}
Uniwersytet Wrocławski Instytut Matematyczny - rekrutacja 2018
Góra
Mężczyzna Offline
PostNapisane: 1 cze 2009, o 13:16 
Użytkownik
Avatar użytkownika

Posty: 1906
Lokalizacja: Łańcut
1a)
\frac{x-1}{x-2} - \frac{x+1}{x+2} = \frac{(x-1)(x+2)}{(x-2)(x+2)} - \frac{(x+1)(x-2)}{(x+2)(x-2)} = \frac{(x-1)(x+2) - (x+1)(x-2)}{(x-2)(x+2)}


1b)
\frac{3x^2+3x}{x^2-1} \cdot \frac{x-1}{6x} = \frac{3x(x+1) (x-1)}{(x-1)(x+1)6x}


1c) \frac{x+2}{x-1} + \frac{x+1}{x} = \frac{(x+2)x}{(x-1)x} + \frac{(x+1)(x-1)}{x(x-1)}=\frac{(x+2)x + (x-1)(x+1)}{x(x-1)}

1d)
\frac{x+2}{2x-3} : \frac{x^2-4}{2x^2-3x} = \frac{x+2}{2x-3} \cdot \frac{2x^2-3x}{x^2-4} = \frac{(x+2)x(2x-3)}{(2x-3)(x-2)(x+2)}




Reszte analogicznie, zrób sam, daj na forum, ja sprawdze, czy tam ktos inny. w ten sposob sie nauczysz. ..
Góra
Mężczyzna Offline
PostNapisane: 1 cze 2009, o 13:29 
Użytkownik

Posty: 10
kolanko napisał(a):
1a)
\frac{x-1}{x-2} - \frac{x+1}{x+2} = \frac{(x-1)(x+2)}{(x-2)(x+2)} - \frac{(x+1)(x-2)}{(x+2)(x-2)} = \frac{(x-1)(x+2) - (x+1)(x-2)}{(x-2)(x+2)}


1b)
\frac{3x^2+3x}{x^2-1} \cdot \frac{x-1}{6x} = \frac{3x(x+1) (x-1)}{(x-1)(x+1)6x}


1c) \frac{x+2}{x-1} + \frac{x+1}{x} = \frac{(x+2)x}{(x-1)x} + \frac{(x+1)(x-1)}{x(x-1)}=\frac{(x+2)x + (x-1)(x+1)}{x(x-1)}

1d)
\frac{x+2}{2x-3} : \frac{x^2-4}{2x^2-3x} = \frac{x+2}{2x-3} \cdot \frac{2x^2-3x}{x^2-4} = \frac{(x+2)x(2x-3)}{(2x-3)(x-2)(x+2)}




Reszte analogicznie, zrób sam, daj na forum, ja sprawdze, czy tam ktos inny. w ten sposob sie nauczysz. ..


ja SAM? ja mam 1 z matematyki ja na prawde nic z tych funkcji nie rozumiem, i nie bylem na lekcjach przez zwolnienie bo w szpitalu bylem.
Góra
Mężczyzna Offline
PostNapisane: 1 cze 2009, o 13:38 
Użytkownik
Avatar użytkownika

Posty: 1906
Lokalizacja: Łańcut
No ale z czym masz tutaj konktretnie problem ? kazde zadanie sprowadza sie do tego ze musisz znaleźć wspolny mianownik, wrzucic wszystko na 1 ulamek. i rozwiązać. pokazalem Ci jak sie to robi, postaraj sie. niestety niczyją winą nie jest to ze masz 1 na koniec. pracuje sie na ocene cale połrocze a w szpitalu tyle chyba nie leżałes ... bo bys mial nieklasyfikowany.
Góra
Mężczyzna Offline
PostNapisane: 1 cze 2009, o 13:42 
Użytkownik

Posty: 10
kolanko napisał(a):
No ale z czym masz tutaj konktretnie problem ? kazde zadanie sprowadza sie do tego ze musisz znaleźć wspolny mianownik, wrzucic wszystko na 1 ulamek. i rozwiązać. pokazalem Ci jak sie to robi, postaraj sie. niestety niczyją winą nie jest to ze masz 1 na koniec. pracuje sie na ocene cale połrocze a w szpitalu tyle chyba nie leżałes ... bo bys mial nieklasyfikowany.


Te 1 zadanie co zrobiles to jego jest koniec?
nie trzeba nic robic?
nie wiem sprobuje, i najwyzej ktos mi tu sprawdzi.
Nie, lezalem poltora miesiaca. A miesiac mielismy ten temat, i wlasnie nie bylo mnie na zadnej lekcji z tego dzialu.
Góra
Mężczyzna Offline
PostNapisane: 1 cze 2009, o 13:44 
Użytkownik
Avatar użytkownika

Posty: 1906
Lokalizacja: Łańcut
Nie nie , to zadanie to nie jest koniec. tutaj trzeba wymnozyc nawiasy (umiejetnosc z podstawówki) i tutaj sie szpitalem nie wykręcisz :) mnozyc kazdy umie w wieku 12 lat. czyli przez to ze lezales miesiac w szpitalu to masz 1 ? cos mi sie nie chce wierzyc ale niech Ci bedzie. zrob zadania , daj na forum, bedziemy poprawiac. i sie nauczysz.
Góra
Mężczyzna Offline
PostNapisane: 1 cze 2009, o 13:44 
Użytkownik

Posty: 10
a to 2 zadanie? bo tego to juz wogole.

-- 1 cze 2009, o 13:46 --

kolanko napisał(a):
Nie nie , to zadanie to nie jest koniec. tutaj trzeba wymnozyc nawiasy (umiejetnosc z podstawówki) i tutaj sie szpitalem nie wykręcisz :) mnozyc kazdy umie w wieku 12 lat. czyli przez to ze lezales miesiac w szpitalu to masz 1 ? cos mi sie nie chce wierzyc ale niech Ci bedzie. zrob zadania , daj na forum, bedziemy poprawiac. i sie nauczysz.


Okej dobra sprobuje.
Nie, ja mam z matmy 1,1,1,3,2,2
wiec wiadomo co wychodzi.
Góra
Mężczyzna Offline
PostNapisane: 1 cze 2009, o 13:47 
Użytkownik
Avatar użytkownika

Posty: 1906
Lokalizacja: Łańcut
Dziedzina : czyli dla jakich liczb wyrazenie ma sens liczbowy, czyli zeby w mianowniku nie bylo 0, pod pierwiastkiem nie bylo liczby ujemnej , tutaj sie to nie tyczy, miejsca zerowe , czyli punkty przeciecia sie z osia OX, liczysz w ten sposob . f(x) = 0 f(x) to Twoja funkcja :) a z osia OY to liczysz f(0) , granice miałeś ? w której jestes klasie ?
Góra
Mężczyzna Offline
PostNapisane: 1 cze 2009, o 13:49 
Użytkownik

Posty: 451
W zadaniu 3 mnoz na krzyz, np:

c)

D_{f}=R- \{-1,-2 \}

\frac{x+2}{x+1} - \frac{x-4}{x+2}=0

\frac{x+2}{x+1}= \frac{x-4}{x+2}

(x+2)(x+2)=(x+1)(x-4)

x^{2}+4x+4=x^{2}-4x+x-4

7x=-8

x=- \frac{8}{7}

Pozostałe analogicznie.

-- 1 cze 2009, o 13:53 --

Zad 4

a)

\frac{x+3}{x-2}

D_{f}=R-\{2 \}

Trzeba to tak przekształcić abyś mógł przesunąć wykres o współrzędne pewnego wektora.

\frac{x+3}{x-2}= \frac{(x-2)+5}{x-2}= \frac{5}{x-2}+1

y_{1}= \frac{5}{x} => y_{2}=  \frac{5}{x-2} => y_{3}= \frac{5}{x-2}+1
Góra
Mężczyzna Offline
PostNapisane: 1 cze 2009, o 14:02 
Użytkownik

Posty: 10
kolanko napisał(a):
Dziedzina : czyli dla jakich liczb wyrazenie ma sens liczbowy, czyli zeby w mianowniku nie bylo 0, pod pierwiastkiem nie bylo liczby ujemnej , tutaj sie to nie tyczy, miejsca zerowe , czyli punkty przeciecia sie z osia OX, liczysz w ten sposob . f(x) = 0 f(x) to Twoja funkcja :) a z osia OY to liczysz f(0) , granice miałeś ? w której jestes klasie ?


NIE WIEM, NIE UMIEM.
nie zrobie tego jestem glab i tyle.
w 2 liceum.
Góra
Mężczyzna Offline
PostNapisane: 1 cze 2009, o 14:09 
Użytkownik

Posty: 451
Jezeli pracujecie na Pazdro to u nich w ksiazce powinno być ładnie wyjasnione jak to liczyc o ile dobrze pamiętam. Moze sprobuj tam zajrzeć i nieco poczytać ;)
Góra
Mężczyzna Offline
PostNapisane: 1 cze 2009, o 14:14 
Użytkownik

Posty: 10
Niestety w ksiazce nie ma tego co trzeba, owszem sa przyklady ale oni tak wyjasniaja ze nic tylko patrzec sie w to i zero.
Mam cwiczenia, probowalem to robic, nie mam wyrzutow sumienia bo siedzialem z 3 godziny, ze sprobowac chociaz TROCHE zrozumiec ale nie daje rady.
Góra
Mężczyzna Offline
PostNapisane: 1 cze 2009, o 14:17 
Użytkownik

Posty: 451
To ja Tobie mogę jeszcze polecić taką rzecz:

http://matematyka.pisz.pl/strona/i9.html (wszystko przerób)

Dział hiperbola to będzie funkcja homograficzna. Moim zdaniem cudnie wyjaśnione i przykłady świetnie rozwiązane dla laika.
Góra
Mężczyzna Offline
PostNapisane: 1 cze 2009, o 14:19 
Użytkownik

Posty: 10
Marcin_Garbacz napisał(a):
To ja Tobie mogę jeszcze polecić taką rzecz:

http://matematyka.pisz.pl/strona/i9.html (wszystko przerób)

Dział hiperbola to będzie funkcja homograficzna. Moim zdaniem cudnie wyjaśnione i przykłady świetnie rozwiązane dla laika.


dzieki, postaram sie to przestudiowac i cos zrobic z tych przykladow.

-- 1 cze 2009, o 15:14 --

-- 1 cze 2009, o 15:23 --

Zrobiłem
2.Sporządź wykres funkcji y =\frac{-4}{x+2}-1
Podaj dziedzinę, równania asymptoty oraz oblicz miejsce zerowe i punkt przecięcia się z osią OX, i OY.

Więc dziedzina.
y =\frac{-4}{x+2}-1

{x+2=0}

{x=-2}

D=R-{-2}

Własność funkcji = - 1
czyli y = -1

oś x - asymptota pozioma \neq{-2}
oś y - asymptota pionowa \neq{-1}
________________

Miejsce zerowe (ox)
0=\frac{-4}{x+2}-1

0=\frac{-4}{x+2}-1\frac{(x+2)}{(x+2)}

0=\frac{-4+2x+2}{x+2}

0=\frac{-2+2x}{x+2}

0=0

Punkt przecięcia się z osią OY

y=\frac{-4}{0+2}=1

y={-1-4}

y={5}

SPRAWDZI KTOŚ?
Góra
Mężczyzna Offline
PostNapisane: 1 cze 2009, o 16:36 
Użytkownik

Posty: 451
No troszki nie tak, ale dobrze że próbujesz.

y= \frac{-4}{x+2}-1

Zaczniemy od wykresu:

y_{1}=- \frac{4}{x} \stackrel{T[-2,-1]}{\Rightarrow}    y_{2}=y= \frac{-4}{x+2}-1

Obrazek
(kliknij aby powiększyć)


D_{f}= R-\{-2 \} (to było ok)
Zwf=  R-\{-1 \}

oś x - asymptota pionowa x=-2
oś y - asymptota pozioma y=-1

Miejsce zerowe:

0= \frac{-4}{x+2}-1

0= \frac{-4}{x+2}- \frac{x+2}{x+2}

0= \frac{-4-(x+2)}{x+2}

0= \frac{-4-x-2}{x+2}

0= \frac{-6-x}{x+2}

-6-x=0

x=-6 - miejsce zerowe

Punkt przecięcia z osią y:

y= \frac{-4}{x+2}-1

y= \frac{-4}{0+2}-1

y=-3
Góra
Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 19 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona


 Zobacz podobne tematy
 Tytuł tematu   Autor   Odpowiedzi 
 równania wymierne - zadanie 13  dilukalca  2
 Najprostsza postac wyrażenia wymiernego  waga  1
 Wyrażenia wymierne - zadanie 2  grant90  4
 dziedzina wyrazenia wymiernego  rozkminiacz  12
 Największa wartość wyrażenia wymiernego  thigrand  4
 
Atom [Regulamin Forum] [Instrukcja LaTeX-a] [Poradnik] [F.A.Q.] [Reklama] [Kontakt]
Copyright (C) Karpatka.pl