szukanie zaawansowane
 [ Posty: 7 ] 
Autor Wiadomość
Mężczyzna Offline
PostNapisane: 6 wrz 2009, o 15:43 
Użytkownik

Posty: 158
Prosze wytlumaczyc o co w tym chodzi a jesli jest zle to poprawic

\frac{(n-2)!}{n!} = \frac{n(n-2)}{(n-2)(n-1)n} = \frac{1}{(n-1)n}

\frac{(n+1)!}{(n-2)!} =  \frac{n(n-2)(n-1)n(n+1)}{n(n-2)} = (n-1)n(n+1)

\frac{(n+2)!}{(n-1)!} =  \frac{(n+2)(n+1)n(n-1)!}{(n-1)!}= n(n+1)(n+2)

\frac{(n+1)!}{(n-1)!} =  \frac{n(n+1)}{n(n-1)} =  \frac{n+1}{n-1}

Tam gdzie jest w liczniku i mianowniku dodawanie to wiem jak zrobic a tych powyzej nie czaje
jaka jest różnica w ich rozwiazywaniu?

te rozumiem:

\frac{(n+1)!}{n!} =  \frac{n(n+1)}{n} = n+1

\frac{(n+2)!}{n!} =  \frac{n(n+1)(n+2)}{n} = (n+1)(n+2)

\frac{(n+3)!}{(n+2)!} =  \frac{n(n+1)(n+2)(n+3)}{n(n+1)(n+2)}= n+3
Góra
Mężczyzna Offline
PostNapisane: 6 wrz 2009, o 16:09 
Użytkownik

Posty: 90
dla minusa mamy: (np. dla x-2)
(x-2)!= \frac{x!}{x(x-1)}
ogolniej:
(x-n)!= \frac{x!}{x(x-1)...[x-(n-1)]}

jak nie czaisz to na liczbach:
4!=(6-2)!=  \frac{6!}{65}= \frac{123456}{56}=1234=4! (wszydzie mnozenie oczywiscie)

Teraz do twoich zadanek wrocmy: (rób tak, bo pewniej, twoj sposob tez jest dobry, ale bledy robisz)
\frac{(n-2)!}{n!}= \frac{ \frac{n!}{n(n-1)} }{n!}= \frac{1}{n(n-1)}\\
\frac{(n+1)!}{(n-1)!} =  \frac{n!(n+1)}{ \frac{n!}{n}}= n(n+1)\\
\frac{(n+2)!}{(n-1)!} =  \frac{n!(n+1)(n+2)}{ \frac{n!}{n}}=n(n+1)(n+2)

Jesli nie jestes pewien rozwiazania, podstaw pod "n" jakas liczbe (nie 1,2, bo moze wyjsc przypadkiem dobry wynik, 3,4,... juz jest pewne)
Góra
Mężczyzna Offline
PostNapisane: 6 wrz 2009, o 17:00 
Użytkownik

Posty: 158
a to jest dobrze:?
\frac{(n-1)!}{n!} =  \frac{ \frac{n!}{n} }{n!} = n

i Jeszcze jedno
"jak nie czaisz to na liczbach:
4!=(6-2)!= \frac{6!}{65}= \frac{123456}{56}=1234=4! (wszydzie mnozenie oczywiscie)"
z kad tam w mianowniku jest 65??
Góra
Mężczyzna Offline
PostNapisane: 6 wrz 2009, o 17:14 
Użytkownik

Posty: 90
Cytuj:
\frac{(n-1)!}{n!} = \frac{ \frac{n!}{n} }{n!} = n

Zle, powinno byc: \frac{ \frac{1}{n} }{1}= \frac{1}{n}

"skad", nie "z kad" .
podstaw do wzoru ogolnego(ktory podalem) x=6 n=2
Góra
Mężczyzna Offline
PostNapisane: 6 wrz 2009, o 17:32 
Użytkownik

Posty: 158
\frac{6!}{6(6-1)...[6-(2-1)]} =  \frac{720}{30...5} = i co dalej?
Góra
Mężczyzna Offline
PostNapisane: 6 wrz 2009, o 17:45 
Użytkownik

Posty: 90
niee, w takiego typu wzorach podstawiamy pod "n" liczby od 1;2;3...;n, u nas n=2, wiec mamy tylko 1,2
a wiec: \frac{6!}{[6-(1-1)] \cdot [(6-(2-1)]}= \frac{6!}{6 \cdot 5}=1 \cdot 2 \cdot 3 \cdot 4=4!


edit1
Tak
Góra
Mężczyzna Offline
PostNapisane: 6 wrz 2009, o 17:50 
Użytkownik

Posty: 158
a pod x normalnie podstawic 6 tak jak zrobilem?
Góra
Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 


 Zobacz podobne tematy
 Tytuł tematu   Autor   Odpowiedzi 
 Zadania z silnią  mart1na  3
 Zadania z silnią - zadanie 2  Hołek  2
 Zadania z silnią - zadanie 4  nella1317  3
 Zadania z silnią - zadanie 5  Asmoo  2
 (2 zadania) Czy istnieje taka liczba, że zachodzi nierówn  m  5
 
Atom [Regulamin Forum] [Instrukcja LaTeX-a] [Poradnik] [F.A.Q.] [Reklama] [Kontakt]
Copyright (C) Karpatka.pl