szukanie zaawansowane
 [ Posty: 7 ] 
Autor Wiadomość
Kobieta Offline
PostNapisane: 27 wrz 2009, o 12:38 
Użytkownik
Avatar użytkownika

Posty: 192
Lokalizacja: ;)
1. Mam nierówność:
\frac{-5}{6x-2} -  \frac{6}{3-5x}  \le 0
więc: x \neq  \frac{1}{3}  \vee x \neq  \frac{3}{5}
później rowiązuję i wychodzi mi:
x=- \frac{3}{11}  \vee  x= \frac{3}{5}  \vee x= \frac{1}{3}
zaznaczam na osi i wychodzi mi, że:
D=<- \frac{3}{11} ;  \frac{1}{3})  \cup ( \frac{3}{5} ; + \infty)
W odpowiedzi wyszło inaczej, gdzie popełniłam błąd zaznaczając na osi?

2. Mam wyznaczyć dziedzinę z :
f(x)= \frac{6-x}{ 1- \sqrt{\frac{x-3}{x+2} }}
Co mam zrobić z tą jedynką? bo jak daję ją pod pierwiastek,to mi nie wychodzi, a jak ją omijam z tym minusem to mam dobre rozwiązanie.
Góra
Mężczyzna Offline
PostNapisane: 27 wrz 2009, o 12:44 
Gość Specjalny
Avatar użytkownika

Posty: 1075
Lokalizacja: Warszawa
1.
Cytuj:
później rowiązuję i wychodzi mi:
x=- \frac{3}{11} \vee x= \frac{3}{5} \vee x= \frac{1}{3}


wstaw swoje obliczenia.

2.

x+2 \neq 0 \wedge  \frac{x-3}{x+2} \ge 0  \wedge   \frac{x-3}{x+2} \neq 1
Góra
Kobieta Offline
PostNapisane: 27 wrz 2009, o 13:00 
Użytkownik
Avatar użytkownika

Posty: 192
Lokalizacja: ;)
Gacuteek napisał(a):
1.
Cytuj:
później rowiązuję i wychodzi mi:
x=- \frac{3}{11} \vee x= \frac{3}{5} \vee x= \frac{1}{3}

wstaw swoje obliczenia.
2.
x+2 \neq 0 \wedge  \frac{x-3}{x+2} \ge 0  \wedge   \frac{x-3}{x+2} \neq 1


1.\frac{-5(3-5x)-6(6x-2)}{(6x-2)(3-5x)}    \le  0
\frac{-11x-3}{-30x ^{2}-6+10 }
(-11x-3)(-30x ^{2}+28x-6 \le 0

2. Niebardzo rozumiem..
Góra
Mężczyzna Offline
PostNapisane: 27 wrz 2009, o 13:21 
Gość Specjalny
Avatar użytkownika

Posty: 1075
Lokalizacja: Warszawa
1
Cytuj:
\frac{-11x-3}{-30x ^{2}-6+10 }


coś tu nie tak..

pogubiłaś sie w znakach.. dla mnie wychodzi:

x \in (- \infty , - \frac{3}{11}>  \cup ( \frac{1}{3} ,  \frac{3}{5})

2.proste założenia. mianownik \neq 0 i wyrażenie pod pierwiastkiem \ge 0
Góra
Kobieta Offline
PostNapisane: 27 wrz 2009, o 13:32 
Użytkownik
Avatar użytkownika

Posty: 192
Lokalizacja: ;)
1. A mógłbyś mi napisać jak Ci to wyszło po sprowadzeniu do wspólnego mianownika?
Góra
Mężczyzna Offline
PostNapisane: 27 wrz 2009, o 13:38 
Gość Specjalny
Avatar użytkownika

Posty: 1075
Lokalizacja: Warszawa
\frac{-5(3-5x)-6(6x-2)}{(6x-2)(3-5x)} \le 0

\frac{-3-11}{(6x-2)(3-5x)} \le 0

nie trzeba mnożyć w mianowniku przez nawiasy.. bo potrzebne są pierwiastki :)
Góra
Kobieta Offline
PostNapisane: 27 wrz 2009, o 13:45 
Użytkownik
Avatar użytkownika

Posty: 192
Lokalizacja: ;)
No tak ;) Pomyliłam się przy rysowaniu krzywej na osi, zamiast z góry to zaczęłam z dołu :)
Coś dzisiaj nie myślę. Dzięki za pomoc.
Góra
Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 


 Zobacz podobne tematy
 Tytuł tematu   Autor   Odpowiedzi 
 Dziedzina i rozwiązanie nierówności.  zet  2
 dziedzina i asymptoty  szmela_888  2
 Dziedzina funkcji - zadanie 384  blitz_82  4
 Dziedzina funkcji - zadanie 296  Przybysz  6
 dziedzina funkcji - zadanie 97  adi1910  2
 
Atom [Regulamin Forum] [Instrukcja LaTeX-a] [Poradnik] [F.A.Q.] [Reklama] [Kontakt]
Copyright (C) Karpatka.pl