szukanie zaawansowane
 [ Posty: 4 ] 
Autor Wiadomość
Mężczyzna Offline
PostNapisane: 21 sty 2010, o 19:45 
Użytkownik

Posty: 30
Lokalizacja: POLSKA
(x+4) ^{2}-(x-2) ^{2} =x+6

Kto pomoże mi rozwiązać te zadanie zależy mi na czasie bo w sobotę już mam z tego EGZAMIN.
Z góry dzięki.
Góra
Mężczyzna Offline
PostNapisane: 21 sty 2010, o 19:51 
Gość Specjalny
Avatar użytkownika

Posty: 4544
Lokalizacja: Wrocław
(x+4) ^{2} -(x-2) ^{2} =x+6 \\
x^2 + 8x + 16 - x^2 +4x - 4 = x + 6 \\
12x + 12 = x+6 \\
11x = -6 \\
x = - \frac{6}{11}
Góra
Mężczyzna Offline
PostNapisane: 22 sty 2010, o 17:06 
Użytkownik

Posty: 30
Lokalizacja: POLSKA
Althorion napisał(a):
(x+4) ^{2} -(x-2) ^{2} =x+6 \\
x^2 + 8x + 16 - x^2 +4x ((- 4)) = x + 6 \\
12x + 12 = x+6 \\
11x = -6 \\
x = - \frac{6}{11}



A MAM PYTANIE DLACZEGO MINUS jest przy czwórce którą wzielem w nawias myślałem ze tam jest Plus podstawiajac wedle wzoru i nad tym się głowie właśnie czy tak ma być???
Góra
Mężczyzna Offline
PostNapisane: 22 sty 2010, o 18:04 
Użytkownik
Avatar użytkownika

Posty: 160
Lokalizacja: Polska
bo jest przed (x-2)^{2} jest minus. Gdyby go nie było to wyszłoby wyrażenie x^{2}-4x+4
ale przed nawiasem jest minus, więc -(x-2)^{2}=-(x^{2}-4x+4)=-x^{2}+4x-4
Góra
Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ] 


 Zobacz podobne tematy
 Tytuł tematu   Autor   Odpowiedzi 
 Rozwiąż równanie. - zadanie 23  lernman  18
 Rozwiąż równanie. - zadanie 27  mathematix  3
 rozwiąż równanie. - zadanie 36  Ankaaa993  5
 rozwiąż równanie. - zadanie 48  raiden333  5
 Rozwiąż równanie. - zadanie 49  glizd  1
 
Atom [Regulamin Forum] [Instrukcja LaTeX-a] [Poradnik] [F.A.Q.] [Reklama] [Kontakt]
Copyright (C) Karpatka.pl