szukanie zaawansowane
 [ Posty: 3 ] 
Autor Wiadomość
Kobieta Offline
PostNapisane: 24 lut 2010, o 13:09 
Użytkownik

Posty: 31
Lokalizacja: Pl
rozwiąż równania:

\frac{x+3}{x+2} =\frac{x-1}{x-7}

x= - 3 \frac{4}{5}

nastepny:
\frac{x}{x-4} - \frac{1}{x+1} = \frac{2-x}{x+1} + \frac{3}{x-4}
x=1.5 i x=3

\frac{6x+9}{x^{2} -4} + \frac{3x-1}{x+2} = \frac{2x+1}{x-2}
x=3

(\frac{2-x^{2}}{x})^{2} -2 \frac{2-x^{2}}{-x} +1 = 0

nie wiem

\frac{3x^{2} - |2x - 3| +2}{|x| - 1} = 0
nie wiem
dobrze jest? przepraszam że tak dziwnie zapisuję ale dopiero sie uczę.
Uniwersytet Wrocławski Instytut Matematyczny - rekrutacja 2018
Góra
Mężczyzna Offline
PostNapisane: 24 lut 2010, o 13:35 
Użytkownik

Posty: 437
Lokalizacja: Warszawa/Zamość
te, które zrobiłaś, są dobrze

(\frac{2-x^{2}}{x})^{2} -2 \frac{2-x^{2}}{-x} +1 = 0\\ \\
(\frac{2-x^{2}}{x})^{2}+2 \frac{2-x^{2}}{x}+1 = 0\\ \\
\frac{2-x^{2}}{x}=t \\ \\
t^{2}+2t+1=0\\ \\
(t+1)^{2}=0\\ \\
t=-1\\ \\
\frac{2-x^{2}}{x}=-1\\ \\
2-x^{2}=-x\\ \\
-x^{2}+x+2=0\\ \\
x^{2}-x-2=0\\ \\
(x-2)(x+1)=0\\ \\
x=2 \ lub  \ x=-1 \\\\

-- 24 lut 2010, o 12:44 --

\frac{3x^{2} - |2x - 3| +2}{|x| - 1} = 0\\ \\
|x| - 1  \neq  0\\ \\
x  \neq  -1  \wedge x \neq  1 \\ \\
\frac{3x^{2} - |2x - 3| +2}{|x| - 1} = 0\\ \\
3x^{2} - |2x - 3| +2=0\\ \\
x\in  (-\infty, \frac{3}{2})\\ \\
3x^{2}+2x-3+2=0\\ \\
3x^{2}+2x-1=0\\ \\
(3x-1)(x+1)=0 \\ \\
x=\frac{1}{3} \ lub \ x=-1 \\ \\
x=\frac{1}{3}\\ \\
x\in  < \frac{3}{2},\infty)\\ \\
3x^{2}-2x+3+2=0 \\ \\
3x^{2}-2x+5=0 \\ \\
\Delta=4-4 \cdot 15 <0\\ \\
odp: \ x=\frac{1}{3}\\
Góra
Kobieta Offline
PostNapisane: 24 lut 2010, o 13:50 
Użytkownik

Posty: 31
Lokalizacja: Pl
Dziękuję :)
a w tym z wartością bezwzględna jednak coś mi wyszło:
D=R - {1,-1}
x= -1 x= \frac{1}{3}
Faktycznie przecież -1 nie należy do dziedziny, ale gapa ze mnie.

-- 24 lut 2010, o 12:58 --

Jeszcze jeden przykład. Myślałam że nie będę miała z nim problemu ale jednak nie jestem pewna czy dobrze sprowadziłam do wspólnego mianownika:
\frac{x}{2x^{2} + 12x +10} + \frac{3x+1}{4x^{2} +16x-20} - \frac{x+34}{x^{3} +5x - x- 5} = 0
wspólny mianownik to (x-1)(x+1)(x+5) ? i wyszlo ze nie ma rozw?

-- 27 lut 2010, o 18:56 --

prosze o pomoc do ostatniego rownania
Góra
Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 3 ] 


 Zobacz podobne tematy
 Tytuł tematu   Autor   Odpowiedzi 
 Równania wymierne  mysliciel  5
 Równania wymierne - zadanie 2  WichuRka20  6
 Równania wymierne - zadanie 3  pablo_pomocy  12
 równania wymierne - zadanie 4  aga_1_5  8
 Równania wymierne - zadanie 6  Quaerens  10
 
Atom [Regulamin Forum] [Instrukcja LaTeX-a] [Poradnik] [F.A.Q.] [Reklama] [Kontakt]
Copyright (C) Karpatka.pl