szukanie zaawansowane
 [ Posty: 2 ] 
Autor Wiadomość
Kobieta Offline
PostNapisane: 26 lut 2010, o 16:43 
Użytkownik
Avatar użytkownika

Posty: 87
Lokalizacja: TL
Wyznacz wzór funkcji homograficznej f wiedząc, że f( \frac{x+1}{2x+3}) =  \frac{x-1}{3x-1}
Uniwersytet Wrocławski Instytut Matematyczny - rekrutacja 2018
Góra
Mężczyzna Offline
PostNapisane: 26 lut 2010, o 16:59 
Użytkownik

Posty: 437
Lokalizacja: Warszawa/Zamość
f( \frac{x+1}{2x+3}) = \frac{x-1}{3x-1}\\ \\
 \frac{x+1}{2x+3}=y \\ \\
x+1=y(2x+3)\\ \\
x+1=2xy+3y\\ \\
x-2xy=3y-1\\ \\
x(1-2y)=3y-1\\ \\
x=\frac{3y-1}{1-2y}\\ \\
f(y) = \frac{\frac{3y-1}{1-2y}-1}{3\frac{3y-1}{1-2y}-1}\\ \\
f(y) = \frac{\frac{3y-1-1-2y}{1-2y}}{\frac{9y-3-1+2y}{1-2y}}\\ \\
f(y) = \frac{3y-1-1-2y}{9y-3-1+2y}\\\\
f(y) = \frac{5y-2}{11y-4} \\ \\
f(x) = \frac{5x-2}{11x-4} \\ \\
Góra
Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 2 ] 


 Zobacz podobne tematy
 Tytuł tematu   Autor   Odpowiedzi 
 Rozkładanie funkcji wymiernej na ułamki proste.  Anja  4
 Badanie różnowartościowości funkcji.  Anonymous  1
 Badanie parzystości funkcji.  jackass  5
 Wyznaczanie asymptot funkcji f(x)=sqrt(x^2+x+1)-1-(1/x)  bartekf  1
 Ekstremum funkcji y=(1/x)+5arctgx  Lukraft  2
 
Atom [Regulamin Forum] [Instrukcja LaTeX-a] [Poradnik] [F.A.Q.] [Reklama] [Kontakt]
Copyright (C) Karpatka.pl