szukanie zaawansowane
 [ Posty: 2 ] 
Autor Wiadomość
Mężczyzna Offline
 Tytuł: udowodnij
PostNapisane: 21 paź 2006, o 21:16 
Użytkownik

Posty: 16
Lokalizacja: Leszno
Udowodnij, ze dla n ≥ k+1 zachodzi równość:
(n po k) + (n po k+1) = (n+1 po k+1)
Góra
Mężczyzna Offline
 Tytuł: udowodnij
PostNapisane: 21 paź 2006, o 21:43 
Gość Specjalny
Avatar użytkownika

Posty: 2656
Lokalizacja: Wrocław/Sieradz
{n\choose k}+{n\choose k+1}=\frac{n!}{k!(n-k)!}+\frac{n!}{(k+1)!(n-k-1)!}=\frac{n!(k+1)+n!(n-k)}{(k+1)!(n-k)!}=\frac{n!(n+1)}{(k+1)!(n-k)!}=\\=\frac{(n+1)!}{(k+1)!((n+1)-(k+1))!}={n+1\choose k+1}
Góra
Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 2 ] 


 Zobacz podobne tematy
 Tytuł tematu   Autor   Odpowiedzi 
 Udowodnij - zadanie 21  Marcin89  1
 Udowodnij - zadanie 10  Nixur  1
 udowodnij - zadanie 22  jacek_ns  4
 Udowodnij - zadanie 35  tomek12333  1
 Udowodnij - zadanie 19  Pumba  1
 
Atom [Regulamin Forum] [Instrukcja LaTeX-a] [Poradnik] [F.A.Q.] [Reklama] [Kontakt]
Copyright (C) Karpatka.pl