szukanie zaawansowane
 [ Posty: 3 ] 
Autor Wiadomość
Mężczyzna Offline
PostNapisane: 13 lis 2010, o 21:45 
Użytkownik

Posty: 5
Lokalizacja: Wrocław
Witam, mam problem z udowodnieniem właściwości:

A  \times  (B - C) = (A  \times  B) - (A  \times  C)

Próbuję w taki sposób:

Niech <x, y> \in A  \times  (B - C). Wtedy:

x \in A \wedge  y \in (B - C)  \Leftrightarrow  x \in A \wedge (y \in B \wedge y \not\in C)  \Leftrightarrow x \in A \wedge y \in B \wedge x \in A \wedge y \not\in C  \Leftrightarrow  (x \in A \wedge y \in B) \wedge \neg (x \not\in A \vee y \in C)

Nie wiem w jaki sposób dalej to rozpisać.
Góra
Mężczyzna Offline
PostNapisane: 13 lis 2010, o 22:48 
Administrator

Posty: 21180
Lokalizacja: Wrocław
Zobacz tutaj (pod koniec): 218820.htm

JK
Góra
Mężczyzna Offline
PostNapisane: 13 lis 2010, o 23:11 
Użytkownik

Posty: 5
Lokalizacja: Wrocław
Dziękuję bardzo, udało się.
Góra
Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 3 ] 


 Zobacz podobne tematy
 Tytuł tematu   Autor   Odpowiedzi 
 Dowieść, że iloczyn jest największym zbiorem  Dario1  5
 Dowód poprzez tautologię  hunter44  6
 Dowód nieprzeliczalności zbioru  leszczu450  45
 Dowód tożsamości dla indeksowanych rodzin zbiorów  wazka260196  10
 Równoliczność, dowód twierdzenia  nne  4
 
Atom [Regulamin Forum] [Instrukcja LaTeX-a] [Poradnik] [F.A.Q.] [Reklama] [Kontakt]
Copyright (C) Karpatka.pl