szukanie zaawansowane
 [ Posty: 2 ] 
Autor Wiadomość
Mężczyzna Offline
PostNapisane: 23 lis 2010, o 17:21 
Użytkownik

Posty: 95
Lokalizacja: Dolnośląskie
Oblicz funkcje odwrotna do podanej funkcji:
f(x) = 3 - 2(1 + 3x ^{ \frac{1}{5} } ) ^{3}
Góra
Mężczyzna Offline
PostNapisane: 23 lis 2010, o 17:30 
Użytkownik

Posty: 121
Lokalizacja: Żory
y = 3 - 2(1+3x^{\frac{1}{5})^3
y -3 = -2(1+3x^{\frac{1}{5})^3
\frac{y -3}{-2} = (1+3x^{\frac{1}{5})^3
\sqrt[3]{\frac{y -3}{-2}} =1+3x^{\frac{1}{5}
\sqrt[3]{\frac{y -3}{-2}} -1=3x^{\frac{1}{5}
\frac{\sqrt[3]{\frac{y -3}{-2}} -1}{3} =x^{\frac{1}{5}
(\frac{\sqrt[3]{\frac{y -3}{-2}} -1}{3})^5=f(y)=f^{-1}(x)
Wydaje mi się że tak należało to zrobić:)

-- 23 lis 2010, o 17:30 --

Góra
Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 2 ] 


 Zobacz podobne tematy
 Tytuł tematu   Autor   Odpowiedzi 
 Funkcja odwrotna  mckmi  0
 Funkcja odwrotna - zadanie 4  ksavi  1
 Funkcja odwrotna - zadanie 8  grzegorz87  2
 Funkcja odwrotna - zadanie 10  grzegorz87  1
 funkcja odwrotna - zadanie 11  evelajka  2
 
Atom [Regulamin Forum] [Instrukcja LaTeX-a] [Poradnik] [F.A.Q.] [Reklama] [Kontakt]
Copyright (C) Karpatka.pl