szukanie zaawansowane
 [ Posty: 4 ] 
Autor Wiadomość
Kobieta Offline
PostNapisane: 1 gru 2010, o 20:29 
Użytkownik

Posty: 21
Lokalizacja: Rzeszów
Dana jest funkcja f. Wyznaczyć h^{-1} (o ile istnieje) gdy:
h=f \circ f i f(x)=-2x+3  dla  x\in R
Góra
Mężczyzna Offline
PostNapisane: 1 gru 2010, o 20:52 
Użytkownik
Avatar użytkownika

Posty: 284
Lokalizacja: Łódź
h(x) = -2(-2x+3)+3 = 4x-3

y = 4x-3
y+3=4x
x =  \frac{y+3}{4}

h^{-1}(y) = \frac{y+3}{4}
Góra
Mężczyzna Offline
PostNapisane: 1 gru 2010, o 20:52 
Gość Specjalny

Posty: 5479
Lokalizacja: Toruń
h(x)=f \circ f(x) = -2(-2x+3)+3 = 4x-6+3=4x-3

y=4x-3
x= \frac{y+3}{4}

h^{-1} (y) = \frac{y+3}{4}
Góra
Kobieta Offline
PostNapisane: 6 gru 2010, o 21:01 
Użytkownik

Posty: 21
Lokalizacja: Rzeszów
dzięki
Góra
Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ] 


 Zobacz podobne tematy
 Tytuł tematu   Autor   Odpowiedzi 
 Wyznaczyć funkcję odwrotną  Marcin_n4  4
 Wyznaczyć funkcje odwrotną  Lolu  2
 Wyznaczyc funkcję odwrotną  anita_1991  3
 wyznaczyć funkcje odwrotną - zadanie 2  tomi140  3
 Wyznaczyć funkcję odwrotną - zadanie 3  Ukko  2
 
Atom [Regulamin Forum] [Instrukcja LaTeX-a] [Poradnik] [F.A.Q.] [Reklama] [Kontakt]
Copyright (C) Karpatka.pl