szukanie zaawansowane
 [ Posty: 4 ] 
Autor Wiadomość
Mężczyzna Offline
PostNapisane: 9 sty 2011, o 12:51 
Użytkownik

Posty: 1
Lokalizacja: Krosno
1:Zamień procenty na liczby: a:12,8% b:225% c)6i1/4%
2:Zamień ułamek na procent: a) 0,63 b)7/8 c)3
3:Oblicz: 25% liczby 4,4
b:Liczbę o 20% mniejszą od 10
c:Liczbę o 10% więcej niż 20
d: Liczbę której 15% wynosi 3
e:Jakim % liczby 5 i 1/2jest liczba 2 i 1/5

4:Cene butów (równą w lecie 70zł) obniżono po sezonowej wyprzedarzy o 15%. Ile kosztują buty po przecenie?

5:W pewnej klasie jest 20chłopców zaś dziewczęta stanowią 20% tej klasy. Ilu uczniów liczy klasa?

6:Przed obniżką telewizor kosztował 1500zł a po obniżce 1200zł o ile % obniżono jego cene?
Góra
Mężczyzna Offline
PostNapisane: 9 sty 2011, o 16:02 
Użytkownik
Avatar użytkownika

Posty: 644
Lokalizacja: Bielsko-Biała
1.
a) 0,128
b) 2,25
c) 0,0625
2.
a) 64%
b) 87,5%
c) 300%
3. 1,1

Dalej mi się nie chcę :)
Podaj swoje wyniki to Ci sprawdzę... jak myślisz, że wszystko Ci tutaj rozwiążą to jesteś w błędzie ^^,
Góra
Mężczyzna Offline
PostNapisane: 9 sty 2011, o 16:05 
Użytkownik
Avatar użytkownika

Posty: 479
Lokalizacja: W.
Fajnie że na jutro. Trzeba było zabrać się wcześniej. Zmień temat bo może się on nie spodobać moderatorom.

Zad 1,2 1 \% = \frac{1}{100}
Zad 3a 25\% \cdot 4,4=...
3b 80 \% \cdot 10=...
3c "więcej" czy "większą"? 110 \% \cdot 20
3d umiesz układać proporcje? x= \frac{100 \%\cdot 3}{15 \%}
3e jak d x= \frac{ \frac{11}{5}\cdot 100 \% }{ \frac{11}{2} }

Resztę spróbuj sam. Jeśli bedą problemy pokaż obliczenia.
Góra
Mężczyzna Offline
PostNapisane: 9 sty 2011, o 16:12 
Użytkownik
Avatar użytkownika

Posty: 128
Zad4
70zł - cena butów w lecie
15% - obniżka o tyle procent
100%-15%=85%
0,85*70zł=59,5zł
Odp:Buty po przecenie kosztują 59,5zł.
Zad5
x - liczb uczniów w klasie
20 - liczba chłopców
20% - tyle procent stanowią dziewczęta
100%-20%=80% - tyle procent stanowią chłopcy
0,8*x=20
x=25
Odp: Klasa liczy 25 uczniów
Zad6
1500zł - cena telewizora przed obniżką
1200zł - cena telewizora po obniżce
1500x=1200
x=0,8
0,8=80%
100%-80%=20%
Odp: Cenę telewizora obniżono o 20%.
Góra
Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ] 


 Zobacz podobne tematy
 Tytuł tematu   Autor   Odpowiedzi 
 Obliczanie procentu danej liczby  Anonymous  1
 procent składany, odsetki, kapitalizacja - 3 zadania  marshal  1
 zadanie na procent :)  Vixy  4
 Procent z 2 liczb?  wlo  2
 procenty+liczby 2  czasi  1
 
Atom [Regulamin Forum] [Instrukcja LaTeX-a] [Poradnik] [F.A.Q.] [Reklama] [Kontakt]
Copyright (C) Karpatka.pl