szukanie zaawansowane
 [ Posty: 18 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
Mężczyzna Offline
PostNapisane: 14 sty 2011, o 15:39 
Użytkownik

Posty: 10
\sqrt{11} \frac{1}{9}- \sqrt{1,44} * \sqrt{2} \frac{1}{4}=
(\sqrt[3]{5}) ^{3}- \sqrt[3]{3} \frac{3}{8}* \sqrt[3]{0,008} =
\sqrt{33} \frac{1}{3}* \sqrt{3} =
\sqrt[3]{} \frac{16}{25} : \sqrt[3]{1} \frac{1}{4}=

5^{6}: 5^{4}+5 ^{5}*5 ^{-2}- (5^{2}) ^{2}+5 ^{-4}: 5^{-6}=

Tu nie chodzi o wynik, tylko pomoc przy rozwiązaniu. Dlaczego tak obliczyłeś, a nie inaczej.
Coś jak poradnik. :wink:
Proszę chociaż o wytłumaczenie kilku przykładów. :oops:
Góra
Mężczyzna Offline
PostNapisane: 14 sty 2011, o 16:35 
Użytkownik

Posty: 412
Lokalizacja: Jeziora Wielkie/Toruń/Poznań
w takich zadaniach powinieneś zamienić te ułamki pod pierwiastkami na ułamki niewłaściwe, później spróbuj to policzyć, pokażę Ci jeden przykład:
\sqrt{ \frac{100}{9} }- \sqrt{ \frac{144}{100}}* \sqrt{ \frac{9}{4} }=

\frac{10}{3}- \frac{12}{10} * \frac{3}{2} =

\frac{10}{3}- \frac{18}{10}=

\frac{100}{30}- \frac{54}{30}=

\frac{46}{30}=1 \frac{8}{15}
resztę zrób według tego schematu, później sprawdzę, powodzenia
Góra
Mężczyzna Offline
PostNapisane: 14 sty 2011, o 17:23 
Użytkownik

Posty: 10
\sqrt{33} \frac{1}{3}* \sqrt{3} =
\sqrt{} \frac{100}{3}* \sqrt{}  \frac{3}{1}=
\frac{10}{3}* \frac{3}{1} =10

\sqrt[3]{} \frac{16}{25}: \sqrt[3]{1} \frac{1}{4}= \sqrt[3]{0,64} : \sqrt[3]{1,25}=0,4 : \\ ?

Nie wiem jak obliczyć 1,25. :?
Jeżeli ktoś by mógł, to proszę wytłumaczyć jeszcze te potęgi na minus. :)
Góra
Mężczyzna Offline
PostNapisane: 14 sty 2011, o 22:29 
Użytkownik

Posty: 412
Lokalizacja: Jeziora Wielkie/Toruń/Poznań
pierwszy przykład źle, bo:
\sqrt{ \frac{100}{3} }= \frac{ \sqrt{100} }{ \sqrt{} 3}
wtedy skracasz mianownik w pierwszym z licznikiem w drugim i wychodzi 10, zaraz napiszę drugię

-- 14 sty 2011, o 22:46 --

w drugim jest trochę trudniej (też masz źle) powinno być:
\sqrt[3]{ \frac{16}{25} }: \sqrt[3]{ \frac{5}{4} } =

\sqrt[3]{ \frac{ 4^{2} }{5 ^{2} } }: \frac{ \sqrt[3]{5} }{ \sqrt[3]{4} } =

\frac{ \sqrt[3]{4 ^{2} } }{ \sqrt[3]{5 ^{2} } }* \frac{ \sqrt[3]{4} }{ \sqrt[3]{5} } =

\frac{ \sqrt[3]{4 ^{2}}* \sqrt[3]{4}  }{ \sqrt[3]{5 ^{2} }* \sqrt[3]{5}  }=

\frac{ \sqrt[3]{4 ^{3} } }{ \sqrt[3]{5 ^{3} } }=

\frac{4}{5}= 0,8

a co do potęg o wykładnikach ujemnych to:
a^{-n}= \frac{1}{a ^{n} }
Góra
Mężczyzna Offline
PostNapisane: 15 sty 2011, o 13:02 
Użytkownik

Posty: 10
Ten pierwszy przykład, który miałem źle. Jak to później rozpisać, by skrócić? O tak o:
=  \frac{10}{3} *  \frac{3}{1} =  \frac{10}{1} = 10

Ten z potęgami próbowałem rozwiązać i nie mogę, w ogóle mi nie wychodzi...
Góra
Mężczyzna Offline
PostNapisane: 15 sty 2011, o 14:17 
Użytkownik

Posty: 412
Lokalizacja: Jeziora Wielkie/Toruń/Poznań
nie do końca, powinno być:
= \frac{10}{ \sqrt{3} } \cdot  \frac{ \sqrt{3} }{1}=10
no to jeszcze coś Ci napiszę teraz spróbuj to policzyć:
\frac{a ^{n} }{a ^{m} }=a ^{n-m}

a ^{n} \cdot a ^{m} =a ^{n+m}

(a ^{n}) ^{m} =a ^{n \cdot m}
teraz próbuj ;) jak coś to pisz
Góra
Mężczyzna Offline
PostNapisane: 15 sty 2011, o 14:44 
Użytkownik

Posty: 10
5^{6}: 5^{4}+5 ^{5}*5 ^{-2}- (5^{2}) ^{2}+5 ^{-4}: 5^{-6}=
= 5^{2}+ 5^{3}- 5^{4}+ 5^{2}= ?

Jak się dodaje i odejmuje potęgi o różnych wykładnikach? :oops:
Góra
Mężczyzna Offline
PostNapisane: 15 sty 2011, o 15:30 
Użytkownik

Posty: 412
Lokalizacja: Jeziora Wielkie/Toruń/Poznań
nic nie przychodzi mi do głowy, ale teraz możesz śmiało to ręcznie policzyć, potęgujesz i dodajesz/odejmujesz
Góra
Kobieta Offline
PostNapisane: 15 sty 2011, o 15:36 
Użytkownik

Posty: 16231
= 5^{2}+ 5^{3}- 5^{4}+ 5^{2}= 5^2(1+5-5^2+1)=25 \cdot (-18)=...
Góra
Mężczyzna Offline
PostNapisane: 15 sty 2011, o 16:18 
Użytkownik

Posty: 10
nmn napisał(a):
= 5^{2}+ 5^{3}- 5^{4}+ 5^{2}= 5^2(1+5-5^2+1)=25 \cdot (-18)=...


A mogłabyś wyjaśnić dlaczego tak rozłożyłaś i taki wynik Ci wyszedł (-18):
= 5^2(1+5-5^2+1)= 25  \cdot (-18)
Góra
Kobieta Offline
PostNapisane: 15 sty 2011, o 16:23 
Użytkownik

Posty: 16231
= 5^{2}+ 5^{3}- 5^{4}+ 5^{2}= 5^2(1+5-5^2+1)=25 \cdot (-18)=...

wyłączyłam 5^2 przed nawias, a 1+5-5^2+1=-18
Góra
Mężczyzna Offline
PostNapisane: 15 sty 2011, o 17:35 
Użytkownik

Posty: 10
nmn napisał(a):
1+5-5^2+1=-18

Skąd to się w ogóle wzięło - o to mi chodzi.
Góra
Mężczyzna Offline
PostNapisane: 15 sty 2011, o 18:52 
Użytkownik

Posty: 412
Lokalizacja: Jeziora Wielkie/Toruń/Poznań
5 ^{2} +5 ^{3}-5 ^{4}+5 ^{2} =5 ^{2} \cdot 1+5 ^{2} \cdot 5 ^{1}-5 ^{2} \cdot 5 ^{2}+5 ^{2}  \cdot 1=5 ^{2} \cdot (1+5 ^{1}-5 ^{2}+1)=5 ^{2}  \cdot (1+5-5 ^{2}+1)=25 \cdot (-18)
Góra
Mężczyzna Offline
PostNapisane: 15 sty 2011, o 19:55 
Użytkownik

Posty: 10
Powinno wyjść:
= \sqrt{45}

Tak jest w odpowiedziach.
Góra
Mężczyzna Offline
PostNapisane: 15 sty 2011, o 19:58 
Użytkownik

Posty: 412
Lokalizacja: Jeziora Wielkie/Toruń/Poznań
możliwe, że to jakiś błąd w druku :) chociaż też mogę się mylić, każdy popełnia błędy
Góra
Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 18 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona


 Zobacz podobne tematy
 Tytuł tematu   Autor   Odpowiedzi 
 Potęgi i pierwiastki - zadanie 13  Mens  3
 potęgi i pierwiastki - zadanie 6  m?odyM  4
 Potęgi i pierwiastki - zadanie 4  nikolaw  3
 Potęgi i Pierwiastki - zadanie 12  dom567  1
 Potęgi i pierwiastki - zadanie 3  patry93  4
 
Atom [Regulamin Forum] [Instrukcja LaTeX-a] [Poradnik] [F.A.Q.] [Reklama] [Kontakt]
Copyright (C) Karpatka.pl