szukanie zaawansowane
 [ Posty: 6 ] 
Autor Wiadomość
Mężczyzna Offline
PostNapisane: 21 sty 2011, o 18:59 
Użytkownik
Avatar użytkownika

Posty: 60
Zainstalowałem w MikTeXu 2.8 odpowiednie pakiety (polish) i język polski. Niestety, polskie znaki nie chcą mi się pojawić po wprowadzeniu ich z altem. Robiłem na 2 sposoby:
\usepackage{polski}
\usepackage[cp1250]{inputenc}
a potem próbowałem jeszcze dodać:
\usepackage[english,polish]{babel}
W pierwszym przypadku wywala błąd, a w drugim są ,,krzaczki". Ma ktoś pomysł, co można zrobić? Mam Windowsa xp.
Góra
Mężczyzna Offline
PostNapisane: 21 sty 2011, o 19:22 
Gość Specjalny
Avatar użytkownika

Posty: 18497
Lokalizacja: Cieszyn
Dodaj \usepackage[T1]{fontenc} i użyj pierwszej opcji

I jeszcze uruchom Miktex->Maintenance->Settings (jako administator) i zrób refresh FNDB database i dla pewności też update formats
Góra
Mężczyzna Offline
PostNapisane: 22 sty 2011, o 14:08 
Użytkownik
Avatar użytkownika

Posty: 60
Nadal nie działa.
Góra
Mężczyzna Offline
PostNapisane: 22 sty 2011, o 14:32 
Korepetytor
Avatar użytkownika

Posty: 2059
Lokalizacja: Zamość
Ja mam tak:

Kod:
1
2
3
4
\usepackage[cp1250]{inputenc}
\usepackage[T1]{fontenc}
\usepackage[english,polish]{babel}
\usepackage{polski}


i używam LEd - a i wszystko mi dobrze działa...
Góra
Mężczyzna Offline
PostNapisane: 22 sty 2011, o 14:36 
Gość Specjalny
Avatar użytkownika

Posty: 8691
Lokalizacja: Wrocław
Skoro dla:
Kod:
1
2
\usepackage{polski}
\usepackage[cp1250]{inputenc}

wywala błąd, to zapewne nie masz zainstalowanego tego pakietu.

Zrobiłeś to co jest poradzone tutaj: http://www.assembla.com/wiki/show/osn/I ... ja_LaTeX#3 ?
Góra
Mężczyzna Offline
PostNapisane: 22 sty 2011, o 15:29 
Użytkownik
Avatar użytkownika

Posty: 60
Ok, ściągnąłem leda i działa, dzięki za pomoc. Ale jestem pewien, że w miktexie zainstalowałem pakiety jak jest to np. na podanej wyżej stronie.
Góra
Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 


 Zobacz podobne tematy
 Tytuł tematu   Autor   Odpowiedzi 
 problem z babel  lelel555  1
 Problem z texniccenterem (ledem)  chris139  10
 Numerowanie stron w LaTeX- u  dziobak2011  8
 [MATHEMATICA 7] problem z rysowaniem pierwszej pochodnej  skrzatchlewny  0
 Problem z latexem. - zadanie 2  kasssienkaxd  2
 
Atom [Regulamin Forum] [Instrukcja LaTeX-a] [Poradnik] [F.A.Q.] [Reklama] [Kontakt]
Copyright (C) Karpatka.pl