szukanie zaawansowane
 [ Posty: 4 ] 
Autor Wiadomość
Mężczyzna Offline
PostNapisane: 9 kwi 2011, o 14:19 
Użytkownik

Posty: 69
Lokalizacja: Władywostok
-- 9 kwi 2011, o 16:05 --

OK znalazłem kolejne dziwne pytanie xD :

1 \le k \le n

k(n-k+1) \ge n
k-k^2 \ge n-kn
-k^2+k \ge -kn+n

i teraz wyciągam k i n przed nawias i skracam:

I "sposób":

-k(k-1) \ge -n(k-1)
-k \ge -n |:(-1)
k \le n i to jest ok i zgodne z założeniem ale:

II "sposób":
k-k^2 \ge n-kn
k(1-k) \ge n(1-k)
k \ge n

I oto pytam się co jest grane?
Góra
PostNapisane: 9 kwi 2011, o 14:20 
Użytkownik
W drugim sposobie tak sobie nie możesz po prostu skrócić.

Wszak:

1-k to liczba ujemna jest
Góra
Mężczyzna Offline
PostNapisane: 9 kwi 2011, o 14:22 
Gość Specjalny

Posty: 5019
Lokalizacja: Warszawa
(2-2)(2+2)=5(2-2)
Wyrażenie jest równe 0 prawda?

Teraz podziel obustronnie przez (2-2) i zobacz co wyjdzie.
Góra
Mężczyzna Offline
PostNapisane: 9 kwi 2011, o 15:29 
Użytkownik

Posty: 69
Lokalizacja: Władywostok
ale durny błąd ... sorki i dzięki :)
Góra
Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ] 


 Zobacz podobne tematy
 Tytuł tematu   Autor   Odpowiedzi 
 zachodzące nierówności  ala1609  8
 Wykazywanie nierówności dla liczb rzeczywistych  dzidziuniaa  3
 rownania i nierownosci kwadratowe z wartoscia bezwzgledna  lamus99  4
 Nierówności wymierne. - zadanie 2  strawberry92  1
 Rozwiąż nierówności - zadanie 60  rybka098  6
 
Atom [Regulamin Forum] [Instrukcja LaTeX-a] [Poradnik] [F.A.Q.] [Reklama] [Kontakt]
Copyright (C) Karpatka.pl