szukanie zaawansowane
 [ Posty: 2 ] 
Autor Wiadomość
Mężczyzna Offline
PostNapisane: 20 lis 2011, o 13:58 
Użytkownik

Posty: 5518
Lokalizacja: Kraków
a) \sqrt{x-b^2} - \sqrt{x-a^2}= a-b
b) \sqrt[3]{\sqrt[3]{a-x} - x}=a
c) \sqrt{x+\sqrt{x}} - \sqrt{x+\sqrt{x}}=m\sqrt{\frac{x}{x+\sqrt{x}}}
gdzie a, b, m sa dane, x = ?
Uniwersytet Wrocławski Instytut Matematyczny - rekrutacja 2018
Góra
Kobieta Offline
PostNapisane: 20 lis 2011, o 19:08 
Użytkownik

Posty: 16237
a) \sqrt{x-b^2} - \sqrt{x-a^2}= a-b

\sqrt{x-b^2} = (a-b)+\sqrt{x-a^2}\ /()^2

x-b^2=(a-b)^2+2(a-b)\sqrt{x-a^2}+x-a^2

Z tego nie wychodzi?

b) \sqrt[3]{\sqrt[3]{a-x} - x}=a \/ /()^3

\sqrt[3]{a-x}-x=a^3

\sqrt[3]{a-x}=a^3+x

Teraz bym sobie podstawiła

\sqrt[3]{a-x}=t
a-x=t^3
x=a-t^3

t=a^3+a-t^3

c) sprawdź zapis, bo po lewej stronie wyjdzie 0
Góra
Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 2 ] 


 Zobacz podobne tematy
 Tytuł tematu   Autor   Odpowiedzi 
 Równania i nierówności niewymierne - informacje  Anonymous  1
 Rozwiaz nierownosc  jackass  3
 Równania wymierne z parametrem.  basia  2
 Rozwiąż nierówność - funkcja homograficzna  judge00  2
 zadanie z treścią - równania wymierne  Anonymous  1
 
Atom [Regulamin Forum] [Instrukcja LaTeX-a] [Poradnik] [F.A.Q.] [Reklama] [Kontakt]
Copyright (C) Karpatka.pl