szukanie zaawansowane
 [ Posty: 4 ] 
Autor Wiadomość
Mężczyzna Offline
PostNapisane: 5 gru 2011, o 20:28 
Użytkownik

Posty: 724
Lokalizacja: Kielce
Witam, mam narysować wykres funkcji:
\frac{\left|x-2 \right|-1}{x+2} jednak nie umiem. Doszedłem do tego że w przypadku x>2 przesuniecie będzie o -2 i 1 natomiast x<2 o -2 i -1 . Czy do tego momentu jest dobrze? Co dalej robic? jak bo nie wiem co za co podstawić .
Góra
Kobieta Offline
PostNapisane: 5 gru 2011, o 20:42 
Użytkownik
Avatar użytkownika

Posty: 5483
Lokalizacja: Gdańsk
Powinieneś otrzymać:
y= \begin{cases}  \frac{-5}{x+2} +1  \ dla \ x \ge 2\\  \frac{3}{x+2} -1 \ dla \ x<2 \wedge x \neq -2 \end{cases}
Czyli najpierw dla x  \ge  2 rysujesz wykres funkcji:
y=\frac{-5}{x} a następnie przesuwasz o wektor tak jak pisałeś: \vec{w}=\left[-2;1 \right]
następnie dla x<2 \wedge x \neq -2 rysujesz wykres funkcji:
y= \frac{3}{x} i przesuwasz o wektor \vec{v} =\left[ -2;-1\right]

Teraz już wiesz?
Góra
Mężczyzna Offline
PostNapisane: 5 gru 2011, o 20:46 
Użytkownik

Posty: 724
Lokalizacja: Kielce
więc przesunięcia mam dobre ale skąd to pierwsze działanie z -5..?
Góra
Kobieta Offline
PostNapisane: 5 gru 2011, o 21:32 
Użytkownik
Avatar użytkownika

Posty: 5483
Lokalizacja: Gdańsk
Przekształcamy w ten sposób z postaci homograficznej:
x \ge 2 \Rightarrow y= \frac{x-2-1}{x+2} = \frac{x-3}{x+2} = \frac{x+2-5}{x+2} = \frac{-5}{x+2} +1
Podobnie przekształcany był drugi wzór:
x<2 \Rightarrow y= \frac{-(x-2)-1}{x+2} = \frac{-x+2-1}{x+2} = \frac{-x+1}{x+2} = \frac{-(x+2)+3}{x+2} = \frac{3}{x+2} -1
Góra
Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ] 


 Zobacz podobne tematy
 Tytuł tematu   Autor   Odpowiedzi 
 Narysuj wykres funkcji  Anonymous  1
 Narysuj wykres funkcji - zadanie 31  meffiu_muvo  2
 Narysuj wykres funkcji - zadanie 32  arl3nu  3
 narysuj wykres funkcji - zadanie 2  gresieq  2
 Narysuj wykres funkcji - zadanie 3  krzysiu776  1
 
Atom [Regulamin Forum] [Instrukcja LaTeX-a] [Poradnik] [F.A.Q.] [Reklama] [Kontakt]
Copyright (C) Karpatka.pl