szukanie zaawansowane
 [ Posty: 2 ] 
Autor Wiadomość
Mężczyzna Offline
PostNapisane: 4 kwi 2012, o 10:10 
Użytkownik

Posty: 1267
Lokalizacja: Malbork
Chodzi mi o to, jak wyznaczyc \frac{1}{g'\left( g^{-1}(y)\right) } gdy g=e^x

Jeżeli g=e^x, to g^{-1}(y)=\ln y, a g'(t)=e^t  \cdot t', czyli g'(g^{-1}(y))=e^{\ln y} \cdot  \frac{1}{y} = \frac{y}{y}=1. W takim razie \frac{1}{g'\left( g^{-1}(y)\right) }=1.
Podobno to ma być równe \frac{1}{y} i niewiem dlaczego...
Góra
Mężczyzna Offline
PostNapisane: 4 kwi 2012, o 18:21 
Użytkownik

Posty: 3557
Lokalizacja: Wrocław
g'(g^{-1}(y))=e^{g^{-1}(y)}=e^{\ln y}=y
Góra
Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 2 ] 


 Zobacz podobne tematy
 Tytuł tematu   Autor   Odpowiedzi 
 Funkcja zaokrąglajaca  Anonymous  3
 Problem z zadaniem z funkcjami okresowymi  Anonymous  2
 Część całkowita z x - ważny problem!  bolo  4
 Surjekcja (funkcja "na")  lucky36  1
 Funkcja z parametrem...  Finarfin  2
 
Atom [Regulamin Forum] [Instrukcja LaTeX-a] [Poradnik] [F.A.Q.] [Reklama] [Kontakt]
Copyright (C) Karpatka.pl