Zadanie 2. Dwie czteroletnie inwestycje opisane są następującymi ciągami płatności:
a) A0 = -100, 50 1 A = , 70 2 A = - , 80 3 A = , 20 4 A = - , b) 100 0 B = - , 50 1 B = , 70 2 B = - ,
80 3 B = , 80 4 B = .
1. Dla każdej inwestycji sporządzić w Excelu wykres NPV jako funkcji stopy
procentowej rÎ(-1, M) , gdzie M jest dużą liczbą dodatnią. Na podstawie
sporządzonych wykresów wyciągnąć wnioski o opłacalności kaŜdej z inwestycji
według kryterium NPV.
2. Na podstawie wykresów NPV z pkt. 1 wyciągnąć wnioski o istnieniu wewnętrznej
stopy zwrotu dla kaŜdej inwestycji. Jeśli IRR istnieje, to jaką ma w przybliżeniu
wartość?
3. Dla każdej inwestycji zapisać równanie IRR i na podstawie reguły Kartezjusza
wyciągnąć wnioski o istnieniu wewnętrznej stopy zwrotu. Czy dla każdej inwestycji
reguła pozwala na jednoznaczne wnioski?
4. Jeśli inwestycja posiada IRR, obliczyć tę stopę wykorzystując funkcję finansową w
Excelu. Załączyć wydruk fragmentu arkusza z wprowadzonymi danymi i
rozwiązaniem.
5. Przyjmując r=8% uzasadnić, że zdyskontowany okres zwrotu dla inwestycji a) nie
istnieje.
6. Przyjmując r=8% uzasadnić, że zdyskontowany okres zwrotu dla inwestycji b) nie jest
liczbą całkowitą. Przyjąć odpowiednie załoŜenie i podać postać równania, z którego
można obliczyć zdyskontowany okres zwrotu.
Wielkie dzięki za pomoc!