szukanie zaawansowane
 [ Posty: 2 ] 
Autor Wiadomość
Mężczyzna Offline
PostNapisane: 23 wrz 2012, o 12:22 
Użytkownik

Posty: 10
Lokalizacja: Bełchów
witam mam takie zadanie proszę o pomoc.
1.Gruszki i śliwki kosztują tyle samo. Jeżeli gruszki zdrożeją o 8%, zaś śliwki stanieją o 2%, to o ile procent więcej niż obecnie trzeba będzie zapłacić za 2kg gruszek i 3kg śliwek?

2.Świeżo skoszona trawa zawiera 60% wody, a wysuszone siano tylko 15% wody. Oblicz, czy wysuszone siano uzyskane z 2 ton świeżo skoszonej trawy można przewieźć wózkiem o dopuszczalnej ładowności 900 kilogramów.
Góra
Mężczyzna Offline
PostNapisane: 23 wrz 2012, o 13:03 
Użytkownik

Posty: 1053
Lokalizacja: podWarszawie
1.

x - cena początkowa gruszek i śliwek

2x + 3x = 5x = 500\%x - tyle trzeba było zapłacić za 2kg gruszek i 3kg śliwek przed zmianą cen

2(x+8\%x) + 3(x - 2\%x) = 2,16x + 2,94x = 5,1x = 510\%x - tyle trzeba zapłacić za ten sam towar po zmianie cen

y - tyle razy więcej trzeba będzie zapłacić za towar

5y = 5,1 \Leftrightarrow y = 1,02

1,02x - x = 0,02x = 2\%x - trzeba będzie zapłacić o 2% więcej.



2.

60\%\cdot 2000kg = 1200kg

2000kg-1200kg=800kg - tyle waży trawa, nie uwzględniając wody

x - masa wysuszonego siana

15\%x + 800kg = x - na mase siana składa się ta trawa w której "nie ma" wody oraz ta woda która zostaje

x = \frac{800kg}{85\%} \approx 941kg

941kg > 900kg - odpowiedź brzmi: NIE.
Góra
Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 2 ] 

 
Atom [Regulamin Forum] [Instrukcja LaTeX-a] [Poradnik] [F.A.Q.] [Reklama] [Kontakt]
Copyright (C) Karpatka.pl