szukanie zaawansowane
 [ Posty: 5 ] 
Autor Wiadomość
Kobieta Offline
PostNapisane: 3 lis 2012, o 12:47 
Użytkownik

Posty: 21
Lokalizacja: kozienice
\frac{x^{2}-5x-3}{x+7} + 1 >0

\frac{10-x}{4 x^{2}-25}  \le 0
Uniwersytet Wrocławski Instytut Matematyczny - rekrutacja 2018
Góra
PostNapisane: 3 lis 2012, o 12:48 
Użytkownik
do wspólnego mianownika
Góra
Kobieta Offline
PostNapisane: 3 lis 2012, o 17:04 
Użytkownik

Posty: 21
Lokalizacja: kozienice
sprawdz jak mozesz czy dobrze rozwiazuje nie rozwiazywalam nieróności dawno i nie pamietam jak to bylo z tym wspolnym mianownikiem. z pierwszym przykladem mam problem.

2 przykład

\frac{10-x}{4 x^{2}-25} \le 0

\frac{10}{2x-5} -  \frac{x}{2x+5}  \le 0

-\frac {2}{2x} -  \frac{x}{2x+5} \le 0 /:2x

-2- \frac{x}{5}  \le 0 /*5

-10-x \le 0

-x \le 10 /:\left( -1\right)

x \ge -10
Góra
Mężczyzna Offline
PostNapisane: 3 lis 2012, o 17:15 
Użytkownik
Avatar użytkownika

Posty: 1602
Lokalizacja: Polska
Nie rozumiem po co tak robisz,w dodatku źle (weź sobie sprowadź to co tak rozbiłaś z powrotem do wspólnego mianownika):
\frac{10-x}{4 x^{2}-25} \le 0 \Leftrightarrow (10-x)(4 x^{2}-25) \le 0
-(-10+x)(2x-5)(2x+5) \le 0
-(x-10)2(x-2,5)2(x+2,5) \le 0
-4(x-10)(x-2,5)(x+2,5) \le 0
Góra
Mężczyzna Offline
PostNapisane: 3 lis 2012, o 17:32 
Użytkownik

Posty: 1053
Lokalizacja: podWarszawie
pamiętaj o dziedzinie - mianownik musi być różny od 0 .

\frac{x^{2}-5x-3}{x+7} + 1 = \frac{x^{2}-5x-3}{x+7} + \frac{1(x+7)}{x+7} = \frac{x^{2}-5x-3 + 1(x+7)}{x+7} > 0
Dalej sama.
Góra
Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 


 Zobacz podobne tematy
 Tytuł tematu   Autor   Odpowiedzi 
 rozwiąż nierówności - zadanie 15  kokokosek@wp.pl  2
 Rozwiąż równanie ze zmienną x  balbyn  2
 Rozwiąż Równanie - sprawdzenie - zadanie 4  Vexen16  5
 Rozwiąż równanie-wart.bezwzględna  monaaa_  1
 rozwiąż równanie - zadanie 684  kyloziomm_91  3
 
Atom [Regulamin Forum] [Instrukcja LaTeX-a] [Poradnik] [F.A.Q.] [Reklama] [Kontakt]
Copyright (C) Karpatka.pl