szukanie zaawansowane
 [ Posty: 4 ] 
Autor Wiadomość
Mężczyzna Offline
PostNapisane: 23 lis 2012, o 12:40 
Użytkownik

Posty: 20
Lokalizacja: Piła
f(x)=\frac{1}{x^{2}} \\ y=\frac{1}{x^{2}}\\ x=\frac{1}{\sqrt{y}} \ lub \ x=-\frac{1}{\sqrt{y}}
gdy x\ge0
f^{-1}(x)=\frac{1}{\sqrt{x}}
to jest proste i zrozumiałe, ale gdy weźmiemy x<0
f^{-1}(x)=-\frac{1}{\sqrt{x}}
a wtedy w złożeniu:
f^{-1}(f(x))=-\frac{1}{\sqrt{\frac{1}{x^{2}}}}=-x a nie...=x
Gdzie jest błąd?
Góra
Mężczyzna Offline
PostNapisane: 23 lis 2012, o 12:46 
Gość Specjalny
Avatar użytkownika

Posty: 9097
Lokalizacja: Łódź
\sqrt{x^2}=|x|
Góra
Mężczyzna Offline
PostNapisane: 24 lis 2012, o 11:13 
Użytkownik

Posty: 20
Lokalizacja: Piła
Przepraszam, ale nie do końca rozumiem...
Góra
Mężczyzna Offline
PostNapisane: 24 lis 2012, o 11:15 
Gość Specjalny
Avatar użytkownika

Posty: 9097
Lokalizacja: Łódź
JungleMan napisał(a):
f^{-1}(f(x))=-\frac{1}{\sqrt{\frac{1}{x^{2}}}}=-x a nie...=x
Góra
Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ] 


 Zobacz podobne tematy
 Tytuł tematu   Autor   Odpowiedzi 
 Funkcja zaokrąglajaca  Anonymous  3
 Surjekcja (funkcja "na")  lucky36  1
 Funkcja z parametrem...  Finarfin  2
 Jaka to funkcja?  Anonymous  1
 Nowe pojęcie - funkcja cecha  jchris  2
 
Atom [Regulamin Forum] [Instrukcja LaTeX-a] [Poradnik] [F.A.Q.] [Reklama] [Kontakt]
Copyright (C) Karpatka.pl