OK, no to się nie zrozumieliśmy - podałeś algorytm postępowania gdy za

będziemy podstawiać konkretne liczby naturalne, wtedy istotnie - kreski ułamkowej można się pozbyć, ale gdy za

nie podstawisz konkretnej liczby naturalnej, to ta kreska będzie występowała. Mnie chodziło o to aby w zapisie liczby

jako sumy

(parami różnych) liczb naturalnych występowały co najwyżej znaki

czyli aby utworzyć tożsamość

, wstawiając utworzoną wyżej wspomnianą sumę za liczbę

.
-- 3 sty 2013, o 14:34 --
Innymi słowy - żeby w równości
![(n-1)n(n+1)=3\left[1+2+ \ldots + (n-1) + \left( k - \frac{n(n-1)}{2} \right) \right] (n-1)n(n+1)=3\left[1+2+ \ldots + (n-1) + \left( k - \frac{n(n-1)}{2} \right) \right]](/latexrender/pictures/8/b/8b3559573d4ccda34e554f26fb23bef5.png)
były co najwyżej symbole

-- 3 sty 2013, o 15:00 --
Ok, poradziłem sobie już z tym, dzięki za tamte sugestie