szukanie zaawansowane
 [ Posty: 6 ] 
Autor Wiadomość
Kobieta Offline
PostNapisane: 18 lut 2013, o 20:34 
Użytkownik
Avatar użytkownika

Posty: 262
Lokalizacja: Polska
L= 2^{k+1} -1+ 2^{k+1} ma równać się prawej P= 2^{k+2}-1 proszę o zapisanie także wzoru, którym się tu operuje.
poprawione
Góra
Mężczyzna Offline
PostNapisane: 18 lut 2013, o 20:38 
Użytkownik

Posty: 1849
Lokalizacja: Polska :D
2^{k+1} -1+ 2^{k+1}=2\cdot 2^{k+1}-1=2^{k+2}-1  \Rightarrow  L=P
O to chodziło?
Góra
Kobieta Offline
PostNapisane: 18 lut 2013, o 20:40 
Użytkownik
Avatar użytkownika

Posty: 262
Lokalizacja: Polska
Tak, a teraz powiedz mi jeszcze, z jakiego wzoru wynika, że:
2^{k+1}+2^{k+1}=2^{k+2} :D
Góra
Kobieta Offline
PostNapisane: 18 lut 2013, o 20:45 
Użytkownik

Posty: 16234
2^{k+1}+2^{k+1}=2^{k+1} \cdot (1+1)=2^{k+1} \cdot 2=2^{k+2}
Góra
Kobieta Offline
PostNapisane: 18 lut 2013, o 20:47 
Użytkownik
Avatar użytkownika

Posty: 262
Lokalizacja: Polska
Dziękuję wam.
Góra
Mężczyzna Offline
PostNapisane: 18 lut 2013, o 23:22 
Użytkownik

Posty: 1849
Lokalizacja: Polska :D
Wynika to ze wzoru a^n\cdot a^m=a^{n+m}

page.php?p=kompendium-potegi-i-pierwiastki
Góra
Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 


 Zobacz podobne tematy
 Tytuł tematu   Autor   Odpowiedzi 
 Kłopot z uproszczeniem tezy  pascal  1
 przeksztalcenie z lewej na prawa strone rownania  dzun  9
 Czy lewa strona równa się prawej ?  Enter22  1
 Wykazanie podzielności, wyrażenie z n w wykładniku potęgi  macik1423  3
 Nierówność (Potęgi i silnia-indukcja)  Malarz44  2
 
Atom [Regulamin Forum] [Instrukcja LaTeX-a] [Poradnik] [F.A.Q.] [Reklama] [Kontakt]
Copyright (C) Karpatka.pl