szukanie zaawansowane
 [ Posty: 2 ] 
Autor Wiadomość
Mężczyzna Offline
PostNapisane: 12 kwi 2013, o 17:50 
Użytkownik

Posty: 217
Lokalizacja: Warszawa
Jak przekształcić tą funkcje do postaci podstawowej i wektora o jaki została przesunięta?
f(x)= \frac{2m-1}{2-m}
Góra
Mężczyzna Offline
PostNapisane: 12 kwi 2013, o 18:41 
Moderator

Posty: 3029
Lokalizacja: Starachowice
W liczniku na siłę wcisnąć 2-m
\frac{(2-m)r+s}{2-m}

r musi być takie żeby w liczniku otrzymać 2m a więc r=-2 bo -m\cdot (-2)=2m

\frac{(2-m)\cdot (-2)+s}{2-m}

wymnożyć licznik

(2-m)\cdot (-2)+s = -4+2m+s=2m+s-4

aby wyraz wolny w liczniku był równy 1 to s-4=1 czyli s=5

\frac{2m-1}{2-m} =\frac{(2-m)\cdot (-2)+5}{2-m} =   \frac{2-m}{2-m} \cdot (-2) +\frac5{2-m}=-2+\frac5{2-m}= \\ = \blue -2-\frac5{m-2}

Można było w sumie też zapisać \frac{2m-1}{2-m} jako \frac{1-2m}{m-2} (jakby co to pomnożyłem licznik i mianownik przez -1) i teraz wciskać do licznika m-2...

Zamiast tak kombinować możesz też po prostu podzielić licznik przez mianownik.
Góra
Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 2 ] 


 Zobacz podobne tematy
 Tytuł tematu   Autor   Odpowiedzi 
 Przekształcic wzór.  8ball  8
 Wzór na rozkład mianownika  warcabiak  3
 Podaj wzór funkcji homograficznej.  Sanio17  3
 wzór funkcji, przedziały monotoniczności, zbiór argumentów  madziunia3322  1
 Wzór funkcji - zadanie 29  dawidczaju  3
 
Atom [Regulamin Forum] [Instrukcja LaTeX-a] [Poradnik] [F.A.Q.] [Reklama] [Kontakt]
Copyright (C) Karpatka.pl