szukanie zaawansowane
 [ Posty: 4 ] 
Autor Wiadomość
Mężczyzna Offline
PostNapisane: 11 lis 2013, o 17:54 
Użytkownik

Posty: 1140
Czy f(f^{-1}(x) + f^{-1}(y)) = f^{-1}(f(x) + f(y))?
Góra
PostNapisane: 11 lis 2013, o 17:55 
Użytkownik
sprawdzales to na jakiś przykładzie?
Góra
Mężczyzna Offline
PostNapisane: 11 lis 2013, o 18:13 
Użytkownik

Posty: 1140
Po nałożeniu f^{-1} na obie strony dostaję
f^{-1}(x) + f^{-1}(y) = f(x) + f(y).
Czyli nie?
Spełnione tylko gdy f(x)=x? Dobrze myślę?
Góra
Kobieta Offline
PostNapisane: 11 lis 2013, o 22:33 
Użytkownik
Avatar użytkownika

Posty: 396
Lokalizacja: Poznan
weź sobie inny przykład
np. f(x)=2x \Rightarrow f^{-1}(x)=\frac{1}{2}x

f(y)=y \Rightarrow f^{-1}(y)=y wtedy

f(f^{-1}(x)+f^{-1}(y))=f(\frac{1}{2}x+y) oraz

f^{-1}(f(x)+f(y))=f^{-1}(2x+y)

przeanalizuj czy tak może być :-)
Góra
Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ] 


 Zobacz podobne tematy
 Tytuł tematu   Autor   Odpowiedzi 
 Funkcja zaokrąglajaca  Anonymous  3
 Surjekcja (funkcja "na")  lucky36  1
 Funkcja z parametrem...  Finarfin  2
 Jaka to funkcja?  Anonymous  1
 Nowe pojęcie - funkcja cecha  jchris  2
 
Atom [Regulamin Forum] [Instrukcja LaTeX-a] [Poradnik] [F.A.Q.] [Reklama] [Kontakt]
Copyright (C) Karpatka.pl