szukanie zaawansowane
 [ Posty: 11 ] 
Autor Wiadomość
Mężczyzna Offline
PostNapisane: 8 sty 2014, o 19:14 
Użytkownik

Posty: 5
Lokalizacja: Katowice
\frac{3-x}{x+4}  =  \frac{x+4}{3-x}

\frac{-12}{x+1}  =  \frac{3x-9}{x-2}

przepraszam za taki banał ale nie wychodzi mi odpowiedni wynik. Ktoś pomoże? myślę że jak poznam metodę to dam radę. :)
Uniwersytet Wrocławski Instytut Matematyczny - rekrutacja 2018
Góra
Mężczyzna Offline
PostNapisane: 8 sty 2014, o 19:18 
Użytkownik

Posty: 738
Lokalizacja: Podhale/ Warszawa
1. Dziedzina.
2. Przemnóż na krzyż i wszystko na jedną strone.
Góra
Mężczyzna Offline
PostNapisane: 8 sty 2014, o 19:40 
Użytkownik

Posty: 5
Lokalizacja: Katowice
a to drugie??
Góra
Mężczyzna Offline
PostNapisane: 8 sty 2014, o 20:26 
Użytkownik

Posty: 22557
Lokalizacja: piaski
Tak samo. Pokaż co dostajesz.
Góra
Mężczyzna Offline
PostNapisane: 8 sty 2014, o 20:57 
Użytkownik

Posty: 105
1. D: x\neq3, x\neq-4
\frac{3-x}{x+4}=\frac{x+4}{3-x} \implies (3-x)^2=(x+4)^2 \implies 14x=-7 \implies x=-\frac{1}{2}

2. D:x\neq-1, x\neq2
\frac{-12}{x+1}=\frac{3(x-3)}{x-2}\implies-12x+24=3(x-3)(x+1)\implies3x^2+6x-33=0 \implies x=2\sqrt{3}-1 \vee x=-1-2\sqrt{3}
Góra
Mężczyzna Offline
PostNapisane: 8 sty 2014, o 21:09 
Użytkownik

Posty: 2224
Lokalizacja: Warszawa
Metoda dobra. Wyniku w drugim nie sprawdzałem.
Góra
Mężczyzna Offline
PostNapisane: 8 sty 2014, o 22:42 
Gość Specjalny
Avatar użytkownika

Posty: 1918
Lokalizacja: Wrocław
Pierwsze ok. W drugim:
marcel112 napisał(a):
2. D:x\neq-1, x\neq2
\frac{-12}{x+1}=\frac{3(x-3)}{x-2}\implies-12x+24=3(x-3)(x+1)\implies3x^2+{\red 18}x-33=0 \cdots
Góra
Mężczyzna Offline
PostNapisane: 8 sty 2014, o 22:56 
Użytkownik

Posty: 105
3(x-3)(x+1)=3(x^2-2x-3)=3x^2-6x-9 i teraz +12x daje 3x^2+6x-9
Góra
Mężczyzna Offline
PostNapisane: 8 sty 2014, o 23:08 
Gość Specjalny
Avatar użytkownika

Posty: 1918
Lokalizacja: Wrocław
Mój błąd, licząc na szybką przyjąłem 3(x-1)(x+3). Wszystko jest ok.
Góra
Mężczyzna Offline
PostNapisane: 9 sty 2014, o 00:16 
Użytkownik

Posty: 5
Lokalizacja: Katowice
marcel112 napisał(a):
1. D: x\neq3, x\neq-4
\frac{3-x}{x+4}=\frac{x+4}{3-x} \implies (3-x)^2=(x+4)^2 \implies 14x=-7 \implies x=-\frac{1}{2}


może ktoś wyjaśnić skąd 14x i -7 ? rozumiem że wzory skróconego mnożenia ale nie łapie skąd? i jakim cudem
Góra
Mężczyzna Offline
PostNapisane: 9 sty 2014, o 00:22 
Użytkownik

Posty: 2224
Lokalizacja: Warszawa
(3-x)^2=(x+4)^2

9-6x+x^2=x^2+8x+16

9-16=8x+6x+x^2-x^2

-7=14x .
Góra
Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 11 ] 


 Zobacz podobne tematy
 Tytuł tematu   Autor   Odpowiedzi 
 Równania i nierówności niewymierne - informacje  Anonymous  1
 Funkcje wymierne.  Anonymous  1
 Nierówności wymierne  Tama  2
 Równanie wymierne - zadanie 2  Monster  2
 Równanie wymierne i nierówność  Monster  2
 
Atom [Regulamin Forum] [Instrukcja LaTeX-a] [Poradnik] [F.A.Q.] [Reklama] [Kontakt]
Copyright (C) Karpatka.pl