szukanie zaawansowane
 [ Posty: 2 ] 
Autor Wiadomość
Mężczyzna Offline
PostNapisane: 21 sty 2014, o 17:28 
Użytkownik

Posty: 93
Lokalizacja: Gliwice
Skąd wynika to, że jeśli:
1) e ^{x}=3, to
x=\ln 3
2)y= \frac{\pi}{2} - \arctan  \left( x \right)
\arctan  \left( x \right)  =  \frac{\pi}{2} - y  / \cdot tg
x = \tg  \left(  \frac{\pi}{2} - y \right) (mnożąc prawą stronę \cdot \tg wiadomo, ale czemu \arctan  \cdot \tgto właśnie to?)
Góra
Kobieta Offline
PostNapisane: 21 sty 2014, o 17:52 
Użytkownik

Posty: 173
Lokalizacja: Pruszków
1) To wynika z definicji logarytmu... \log _a b = c \Leftrightarrow a^c = b, tutaj:
a = e,\\
b = 3,\\
c = x
Logarytm jest funkcją odwrotną potęgowania. A logarytm naturalny (czyli \ln) to logarytm o podstawie e.

2) Tutaj z tym mnożeniem to jakiś błędny trop. To nie jest mnożenie, a również zastosowanie funkcji odwrotnej. arctg jest funkcją odwrotną do tg, tzn:
\arctan (a) = b \Leftrightarrow  a = \tg (b) (przy odpowiedniej dziedzinie)
tutaj:
a = x\\
b = \frac{\pi}{2}-y

http://pl.wikipedia.org/wiki/Logarytm
http://pl.wikipedia.org/wiki/Funkcje_cyklometryczne
Góra
Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 2 ] 


 Zobacz podobne tematy
 Tytuł tematu   Autor   Odpowiedzi 
 Pozbywanie się sumy z mianownika...  Tomek_Fizyk-10  3
 pozbywanie się mianownika  davidd  3
 pozbywanie się pierwiastków z mianownika:  pablopoz  1
 Pozbywanie się części urojonej liczby zespolonej  Misiek9  1
 pozbywanie sie wody...  blost  1
 
Atom [Regulamin Forum] [Instrukcja LaTeX-a] [Poradnik] [F.A.Q.] [Reklama] [Kontakt]
Copyright (C) Karpatka.pl