szukanie zaawansowane
 [ Posty: 3 ] 
Autor Wiadomość
Mężczyzna Offline
PostNapisane: 15 gru 2015, o 17:40 
Użytkownik

Posty: 49
Lokalizacja: Jagatowo
6(x-4)^{-1}-x+3 \ge 0
Pomoże ktoś?
Góra
Mężczyzna Offline
PostNapisane: 15 gru 2015, o 17:58 
Użytkownik
Avatar użytkownika

Posty: 6554
x \neq 4
\frac{1}{x-4}  \ge x-3  \ \ \ \setminus  \cdot (x-4)^2 \\
(x-4) \ge (x-3)(x-4)^2 \\ (x-4)\left[ 1-(x-3)(x-4)\right]  \ge 0
Dalej pewnie umiesz.

Edit
x \neq 4
\frac{6}{x-4}  \ge x-3  \ \ \ \setminus  \cdot (x-4)^2 \\
6(x-4) \ge (x-3)(x-4)^2 \\ (x-4)\left[ 6-(x-3)(x-4)\right]  \ge 0\\
Góra
Mężczyzna Offline
PostNapisane: 15 gru 2015, o 18:03 
Użytkownik

Posty: 49
Lokalizacja: Jagatowo
kerajs napisał(a):
x \neq 4
\frac{1}{x-4}  \ge x-3  \ \ \ \setminus  \cdot (x-4)^2 \\
(x-4) \ge (x-3)(x-4)^2 \\ (x-4)\left[ 1-(x-3)(x-4)\right]  \ge 0
Dalej pewnie umiesz.


moja pomyłka. Na początku jest jeszcze 6. Poprawiłem na początku.
Góra
Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 3 ] 


 Zobacz podobne tematy
 Tytuł tematu   Autor   Odpowiedzi 
 Nierownosc potegowa  Petroldo  5
 nierówność potęgowa  neil  5
 nierówność potęgowa - zadanie 2  zuza01  2
 Nierówność potęgowa - zadanie 3  MakCis  2
 nierówność potęgowa - zadanie 4  teddy_bear  4
 
Atom [Regulamin Forum] [Instrukcja LaTeX-a] [Poradnik] [F.A.Q.] [Reklama] [Kontakt]
Copyright (C) Karpatka.pl