szukanie zaawansowane
 [ Posty: 9 ] 
Autor Wiadomość
Mężczyzna Offline
PostNapisane: 31 sty 2016, o 23:38 
Użytkownik

Posty: 486
Lokalizacja: KRK
Powiedzmy, że mam


1+ \frac{10}{2s(s+2)(s-2)(s+1)}

to czy przy sprowadzeniu do wspólnego mianownika pomijamy ta jedynkę czy dodajemy jak zapisałem poniżej ?

\frac{2s(s+2)(s-2)(s+1)+1}{2s(s+2)(s-2)(s+1)} + \frac{10}{2s(s+2)(s-2)(s+1)}
Góra
Mężczyzna Offline
PostNapisane: 31 sty 2016, o 23:40 
Użytkownik
Avatar użytkownika

Posty: 5535
1+ \frac{10}{2s(s+2)(s-2)(s+1)}=\frac{2s(s+2)(s-2)(s+1)}{2s(s+2)(s-2)(s+1)} + \frac{10}{2s(s+2)(s-2)(s+1)}
Góra
Mężczyzna Offline
PostNapisane: 1 lut 2016, o 02:15 
Użytkownik

Posty: 486
Lokalizacja: KRK
a gdy zamiast 1 jest inna liczba, np. 5 ?
Góra
Mężczyzna Offline
PostNapisane: 1 lut 2016, o 10:13 
Użytkownik

Posty: 16
Na tym samym przykładzie:
5=5\cdot\frac{2s(s+2)(s-2)(s+1)}{2s(s+2)(s-2)(s+1)}=\frac{10s(s+2)(s-2)(s+1)}{2s(s+2)(s-2)(s+1)}
Góra
Mężczyzna Offline
PostNapisane: 1 lut 2016, o 11:30 
Użytkownik
Avatar użytkownika

Posty: 5535
Mam nadzieję że wiesz, że przy liczeniu transformaty odwrotnej z takiego wyrażenia wciąganie liczby całkowitej do ułamka jest nie tylko zbędne, ale i niewskazane.
Góra
Mężczyzna Offline
PostNapisane: 1 lut 2016, o 21:59 
Użytkownik

Posty: 486
Lokalizacja: KRK
Liczę to do czegoś takiego(swoją droga nie wiem czy dobrze wyliczyłem):

x(t)=1(t)
z(t)=0
e_{ust} = ?

x(s)= \frac{1}{s}

G _{ex} (s)= \frac{ex(s)}{x(s)}
G _{ex} (s)=   \frac{1}{{1+ \frac{1}{s+1} \frac{2}{s+2} \frac{1}{s-2}  \frac{1}{2s} 5  }}= \frac{1}{ \frac{(s+1)(s+2)(s-2)2s}{(s+1)(s+2)(s-2)2s} + \frac{10}{(s+1)(s+2)(s-2)2s} }= \frac{1(s+1)(s+2)(s-2)2s}{(s+1)(s+2)(s-2)2s+10}

ex(s)= \frac{(s+1)(s+2)(s-2)2s}{(s+1)(s+2)(s-2)2s+10}  \cdot  \frac{1}{s} = \frac{(s+1)(s+2)(s-2)2s  }{(s+1)(s+2)(s-2)2s ^{2} +10s}

e _{ust} = \lim_{ t\to  \infty } ex(t)= \lim_{s \to 0 }sex(s)=\\= \lim_{s \to 0 } s \cdot   \frac{(s+1)(s+2)(s-2)2s}{(s+1)(s+2)(s-2)2s ^{2} +10s}= \frac{0}{10}=0
Góra
Mężczyzna Offline
PostNapisane: 1 lut 2016, o 22:02 
Użytkownik

Posty: 7344
Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
Ostatnia linijka rządzi. Opisz co dokładnie liczysz
Góra
Mężczyzna Offline
PostNapisane: 1 lut 2016, o 22:07 
Użytkownik

Posty: 486
Lokalizacja: KRK
Polecenie brzmi tak:

wyznacz wartość uchybu ustalonego ze względu na wymuszenie x(t) i zakłócenie z(t)
Góra
Mężczyzna Offline
PostNapisane: 4 lut 2016, o 15:54 
Użytkownik

Posty: 144
Lokalizacja: Polska
Teraz to już wszyscy rządzicie...
jeżeli dobrze widzę to tam 2s można wykasować...
Czyli :
e _{ust} = \lim_{ t\to  \infty } ex(t)= \lim_{s \to 0 }sex(s)= \lim_{s \to 0 } s*  \frac{(s+1)(s+2)(s-2)2s}{(s+1)(s+2)(s-2)2s ^{2} +10s}= \frac{0}{10}=0

\Leftrightarrow (s+1)(s+2)(s-2)s = 5 ?...
Góra
Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 9 ] 


 Zobacz podobne tematy
 Tytuł tematu   Autor   Odpowiedzi 
 Wspólny mianownik - zadanie 10  tomasz94  5
 wspólny mianownik - zadanie 7  mala_mi  4
 wspólny mianownik - zadanie 8  lukaszn  2
 Wspólny mianownik - zadanie 12  kiler69  3
 Wspólny mianownik - zadanie 5  waga  1
 
Atom [Regulamin Forum] [Instrukcja LaTeX-a] [Poradnik] [F.A.Q.] [Reklama] [Kontakt]
Copyright (C) Karpatka.pl