szukanie zaawansowane
 [ Posty: 3 ] 
Autor Wiadomość
Mężczyzna Offline
PostNapisane: 26 lip 2016, o 15:07 
Użytkownik
Avatar użytkownika

Posty: 268
Lokalizacja: Łódzkie
Dzień dobry,

czy zachodzi równość ( \sum_{i=1}^{n} a_{i} b_{i} )^{2} = \sum_{i=1}^{n} a_{i}^{2} b_{i}^{2} + \sum_{i=1}^{n-1} 2 a_{i} b_{i} a_{i+1} b_{i+1}?
Uniwersytet Wrocławski Instytut Matematyczny - rekrutacja 2018
Góra
Mężczyzna Offline
PostNapisane: 26 lip 2016, o 15:28 
Moderator

Posty: 722
Lokalizacja: Zabrze
Nie, po prawej brakuje dużo składników.

Zachodzi natomiast ( \sum_{i=1}^{n} a_{i} b_{i} )^{2} = \sum_{i=1}^{n} a_{i}^{2} b_{i}^{2} + \sum_{1\le i<j\le n} 2 a_{i} b_{i} a_{j} b_{j} (tę ostatnią sigmę można zapisać na wiele sposobów).
Góra
Mężczyzna Offline
PostNapisane: 26 lip 2016, o 15:47 
Użytkownik
Avatar użytkownika

Posty: 268
Lokalizacja: Łódzkie
Sumę miałem rozpisaną dobrze, tylko jak chciałem to zapisać z użyciem sigmy, to taką gafę zrobiłem. Dzięki :).
Góra
Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 3 ] 


 Zobacz podobne tematy
 Tytuł tematu   Autor   Odpowiedzi 
 Przekształć wyrażenie i wykaż równość  marek252  3
 Wykazać pewną równość  madziula1784  1
 Udowodnij, że równość zachodzi tylko przy a=b=c  vorel  6
 Równość wyrażenia  mobis  2
 równość - zadanie 4  mateusz200414  14
 
Atom [Regulamin Forum] [Instrukcja LaTeX-a] [Poradnik] [F.A.Q.] [Reklama] [Kontakt]
Copyright (C) Karpatka.pl