szukanie zaawansowane
 [ Posty: 8 ] 
Autor Wiadomość
Mężczyzna Offline
PostNapisane: 17 lut 2017, o 16:29 
Użytkownik

Posty: 21
Lokalizacja: Wawa
Witam, mam takie zadanie muszę uprościć wyrażenie:\left[ \left(  b^{3} \right)^{5}:\left( a^{2} \cdot b^{8}\right) \cdot a^{7}  \right]:\left[ \left( ab\right)^8:\left( 3a\right)  \right] w odpowiedzi jest wynik \frac{3}{a^2b}, ale mnie wychodzi inaczej czy podana odpowiedź jest poprawna?
Góra
Mężczyzna Offline
PostNapisane: 17 lut 2017, o 16:32 
Użytkownik

Posty: 12588
Lokalizacja: Bydgoszcz
To pokaż jak liczysz
Góra
Mężczyzna Offline
PostNapisane: 17 lut 2017, o 18:36 
Użytkownik

Posty: 21
Lokalizacja: Wawa
\left[ a^{15}:a^{9} \cdot b^{8}\right]:\left[ a^{8} \cdot b^{8}:(3a)\right] =\\
= \frac{a^{15}}{a^9 \cdot b^8}:\frac{a^{8} \cdot b^{9}}{3a} \\
= \frac{a^6}{b^8} \cdot \frac{3a}{a^8 \cdot b^9} =\\
= \frac{3a^7}{a^8 \cdot b^{17}} =\\
= \frac{3}{a \cdot b^{17}}\ ??

Za każdym razem coś robię źle, bo wychodzą mi różne wyniki. Gdzie popełniam błąd?
Góra
Mężczyzna Offline
PostNapisane: 17 lut 2017, o 18:48 
Użytkownik

Posty: 12588
Lokalizacja: Bydgoszcz
Dzielenie i mnożenie maja taki sam priorytet, więc wykonuje sie je od lewej do prawej.
W drugim nawiasie masz b^9 zamiast b^8
Góra
Mężczyzna Offline
PostNapisane: 17 lut 2017, o 19:19 
Użytkownik

Posty: 531
Lokalizacja: Polska
Pierwszy nawias:

[(b^3)^5 : (a^2 \cdot b^8) \cdot a^7]=\\
\\
\frac{(b^3)^5}{(a^2 \cdot b^8)} \cdot a^7}=\\
\\
\frac{b^{15} \cdot a^7}{a^2 \cdot b^8}=\\
\\
 a^5 \cdot b^7
Góra
Mężczyzna Offline
PostNapisane: 17 lut 2017, o 20:33 
Użytkownik

Posty: 21
Lokalizacja: Wawa
a^{5} \cdot b^{7}:\frac{a^8 \cdot b^8}{3a} =\\
= a^{5} \cdot b^{7} \cdot \frac{3a}{a^8 \cdot b^8} =\\
= \frac{a^{5} \cdot b^{7} \cdot3a}{a^8 \cdot b^8} =\\
= 3a^{-2} \cdot b^{-1} =\\
 3 \cdot  \frac{1}{a^2} \cdot   \frac{1}{b} =\\
= \frac{3}{ a^{2} \cdot b }

Dobrze?
Góra
Mężczyzna Offline
PostNapisane: 17 lut 2017, o 20:59 
Użytkownik

Posty: 531
Lokalizacja: Polska
Drugi nawias:
[(ab)^8 : (3a)]= \frac{(ab)^8}{3a}=\frac{a^8 \cdot b^8}{3a}=\frac{a^7 \cdot b^8}{3}

Mamy więc takie wyrażenie:

(a^5 \cdot b^7) : \frac{a^7 \cdot b^8}{3} =\\
\\
(a^5 \cdot b^7) \cdot \frac{3}{a^7 \cdot b^8} =\\
\\
\frac{3}{a^2 \cdot b}
Góra
Mężczyzna Offline
PostNapisane: 17 lut 2017, o 21:14 
Użytkownik

Posty: 21
Lokalizacja: Wawa
Dziękuję.
Góra
Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8 ] 


 Zobacz podobne tematy
 Tytuł tematu   Autor   Odpowiedzi 
 Wykonaj działania,wynik podaj w najprostszej postaci  valnietta17  5
 Wykonaj działania i doprowadź wynik do najprostrzej postaci.  Samanta  6
 wykonaj działania i podaj wynik w najprostszej postaci  matti222  5
 Wątpliwy wynik  laewqq  3
 Nierówność i całkowicie błędny wynik.  Szemrzacy  3
 
Atom [Regulamin Forum] [Instrukcja LaTeX-a] [Poradnik] [F.A.Q.] [Reklama] [Kontakt]
Copyright (C) Karpatka.pl