szukanie zaawansowane
 [ Posty: 2 ] 
Autor Wiadomość
Mężczyzna Offline
PostNapisane: 4 paź 2017, o 19:51 
Użytkownik

Posty: 371
Lokalizacja: Bydgoszcz
\frac{s+4}{s^{2}+4s+5}= \frac{A}{s+2-j} +  \frac{B}{s+2+j}

s+4 = A(s+2+j)+B(s+2-j)

A+B=1

2A+2B+Aj-Bj=4
2(A+B)+(A-B)j=4
2+(A-B)j=4
(A-B)j=2
A=B= \frac{1}{2}

W odpowiedziach jest inaczej, czy może mi ktoś wskazać gdzie robię błąd?

Bardzo dziękuję.
Uniwersytet Wrocławski Instytut Matematyczny - rekrutacja 2018
Góra
Mężczyzna Offline
PostNapisane: 4 paź 2017, o 20:20 
Użytkownik
Avatar użytkownika

Posty: 6127
szuchasek napisał(a):
A+B=1
..
(A-B)j=2

(A-(1-A))j=2\\
2A-1=-j2\\
A= \frac{1}{2}-j \wedge  B= \frac{1}{2}+j

Ja bym robił tak:
\frac{s+4}{s^2+4s+5}=  \frac{(s+2)+2}{(s+2)^2+1}=\frac{s+2}{(s+2)^2+1}+2\frac{1}{(s+2)^2+1}
bo oba ułamki mają tablicowe transformaty odwrotne.
Góra
Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 2 ] 


 Zobacz podobne tematy
 Tytuł tematu   Autor   Odpowiedzi 
 Modelowanie i Analiza systemów dyskretnych - Residu/Laplace - zadanie 2  AngeloDante  3
 Transformata Laplace'a - Układ RC  killermannnnn  3
 transformata funkcji prostokątnej..?  piter69  2
 Sygnał x(t), transformata Fouriera.  szuchasek  2
 Transformata Hilberta, widmo sygnału analitycznego - zadanie 2  Surrenis  0
 
Atom [Regulamin Forum] [Instrukcja LaTeX-a] [Poradnik] [F.A.Q.] [Reklama] [Kontakt]
Copyright (C) Karpatka.pl