szukanie zaawansowane
 [ Posty: 2 ] 
Autor Wiadomość
Mężczyzna Offline
PostNapisane: 21 lis 2017, o 17:59 
Użytkownik

Posty: 122
Lokalizacja: Polska
Witam, mam za zadanie udowodnić indukcyjnie : a_{0}=2, a_{1}=3 : a_{n+1}=3a_{n}-2a_{n-1}. I że to się równa a_{n}= 2^{n}-1. Nie wiem jak zabrać się za drugi podpunkt czyli jak zapisać tezę i założenie, z góry dziękuje za pomoc.
Góra
Mężczyzna Offline
PostNapisane: 21 lis 2017, o 18:38 
Użytkownik
Avatar użytkownika

Posty: 46
Lokalizacja: Haugesund
Kuber19 napisał(a):
Witam, mam za zadanie udowodnić indukcyjnie : a_{0}=2, a_{1}=3 : a_{n+1}=3a_{n}-2a_{n-1}. I że to się równa a_{n}= 2^{n}-1. Nie wiem jak zabrać się za drugi podpunkt czyli jak zapisać tezę i założenie, z góry dziękuje za pomoc.


Krokiem indukcyjnym będzie, że jeżeli a_{n}= 2^{n}-1 dla n  =  N i n  =  (N+1) (założenie) to również a_{n}= 2^{n}-1 dla n  = (N+2) (teza).

Drugą sprawą jest to, że to co masz udowodnić nie jest prawdą. (tylko z uwagi na wartości początkowe, bo krok indukcyjny przejdzie)

.
Góra
Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 2 ] 


 Zobacz podobne tematy
 Tytuł tematu   Autor   Odpowiedzi 
 Dowód z Slinią  Malakian  1
 Udowodnij korzystając z metody szufladkowej  MathMaster  5
 pomalowana płaszczyzna dowód pytanie  wielkireturner  6
 Wyznaczanie drzewa z kodu Prüfera - dowód na brak cyklu  wildzins  1
 Korzystając z kodu Prufera uzasadnić że ...  bananajoe  2
 
Atom [Regulamin Forum] [Instrukcja LaTeX-a] [Poradnik] [F.A.Q.] [Reklama] [Kontakt]
Copyright (C) Karpatka.pl