szukanie zaawansowane
 [ Posty: 2 ] 
Autor Wiadomość
Mężczyzna Offline
PostNapisane: 25 wrz 2007, o 09:39 
Użytkownik

Posty: 1
Lokalizacja: Polska
Prosze bardzo o pomoc w rozwiazaniau:

y= \frac{1-x}{1+x} dla x=\frac{1}{a} (\sqrt{1+a^{2}- 1)
Góra
Mężczyzna Offline
PostNapisane: 25 wrz 2007, o 09:49 
Gość Specjalny
Avatar użytkownika

Posty: 6392
Lokalizacja: Warszawa
y=\frac{1-x}{1+x}=\frac{1-\frac{\sqrt{a^2+1}-1}{a}}{1+\frac{\sqrt{a^2+1}-1}{a}} =
\frac{a-\sqrt{a^2+1}+1}{a+\sqrt{a^2+1}-1} = 
\frac{((a-\sqrt{a^2+1})+1)\cdot((a-\sqrt{a^2+1})-1)}{((a-1)+\sqrt{a^2+1})\cdot((a-1)-\sqrt{a^2+1})} = \\ = \frac{(a-\sqrt{a^2+1})^2-1}{(a-1)^2-(a^2+1)} = \frac{a^2-2a\sqrt{a^2+1}+a^2+1-1}{a^2-2a+1-a^2-1} = \frac{2a(a-\sqrt{a^2+1})}{-2a} = \\ = \sqrt{a^2+1}-a
Góra
Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 2 ] 


 Zobacz podobne tematy
 Tytuł tematu   Autor   Odpowiedzi 
 wyrażenie wymierne - zadanie 15  madziula1784  6
 wyrażenie wymierne - zadanie 10  dilukalca  1
 wyrażenie wymierne - zadanie 22  Thoous  9
 Wyrażenie wymierne - zadanie 6  KKSLECH  7
 wyrażenie wymierne - zadanie 4  perla1989  1
 
Atom [Regulamin Forum] [Instrukcja LaTeX-a] [Poradnik] [F.A.Q.] [Reklama] [Kontakt]
Copyright (C) Karpatka.pl