szukanie zaawansowane
 [ Posty: 2 ] 
Autor Wiadomość
Kobieta Offline
PostNapisane: 21 kwi 2018, o 20:26 
Użytkownik

Posty: 2
Lokalizacja: Łódź
Kwas HA (0,12g) o masie cząsteczkowej 80g/mol rozpuszczono w 40g rozpuszczalnika o stałej krioskopowej wynoszącej 8K\cdot kg/mol. Stwierdzono, że temperatura krzepnięcia roztworu jest o 0,16K niższa od temperatury krzepnięcia rozpuszczalnika. Jakiemu procesowi ulega kwas w tym roztworze:dysocjacji czy dimeryzacji i w jakim stopniu?

Bardzo proszę o pomoc w zadaniu.
Góra
Mężczyzna Offline
PostNapisane: 21 kwi 2018, o 22:28 
Użytkownik

Posty: 775
Lokalizacja: Polska
Stała krioskopowa jest zależna od ilości moli substancji rozpuszczonej w danej ilości rozpuszczalnika - im jest ich więcej, tym temperatura krzepnięcia roztworu jest niższa. Pytanie więc:
Zakładając, że rozpuszczono \frac{0,12}{80} mol HA, o ile powinna spaść temperatura. Spadła o więcej czy o mniej? Teraz wniosek co do ilości - dimeryzacja zmniejsza ilość moli, dysocjacja zwiększa.
Góra
Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 2 ] 


 Zobacz podobne tematy
 Tytuł tematu   Autor   Odpowiedzi 
 stała rownowagi  blost  0
 Bezan i jej właściwości  dengo  1
 Stała stezeniowa  hergini  2
 Stała i stopień dysocjacji i OH^{-} w roztworach  Klakson2010  3
 Stała Dyscocjacji, reakcje jonowe i cząsteczkow i hydroliza  swidi  1
 
Atom [Regulamin Forum] [Instrukcja LaTeX-a] [Poradnik] [F.A.Q.] [Reklama] [Kontakt]
Copyright (C) Karpatka.pl