szukanie zaawansowane
 [ Posty: 3 ] 
Autor Wiadomość
Mężczyzna Offline
PostNapisane: 18 wrz 2008, o 22:45 
Użytkownik
Avatar użytkownika

Posty: 90
Lokalizacja: Bełchatów
\frac{1}{x^{2} +x-2}  + \frac{1}{x^{2} -3x+2} = \frac{6-x}{(x-2)^{2}(x+2)}
Góra
Kobieta Offline
PostNapisane: 18 wrz 2008, o 22:58 
Użytkownik
Avatar użytkownika

Posty: 5483
Lokalizacja: Gdańsk
D=R - \{ -2;1;2 \} \\
x^2+x-2=(x+2)(x-1) \\
x^2-3x+2=(x-1)(x-2)

Wspólnym mianownikiem będzie: (x-2)^2(x+2)(x-1)

\frac{(x-2)^2+(x-2)(x+2)-(6-x)(x-1)}{(x-2)^2(x+2)(x-1)}=0  \Leftrightarrow \\  \Leftrightarrow x^2-4x+4+x^2-4-6x+6+x^2-x=0 \Leftrightarrow 3x^2-11x+6=0 \Leftrightarrow \\ \Leftrightarrow (x= \frac{2}{3} \vee  x=3) \wedge x \in D
Góra
Mężczyzna Offline
PostNapisane: 18 wrz 2008, o 23:02 
Użytkownik
Avatar użytkownika

Posty: 90
Lokalizacja: Bełchatów
dziekuje wlasnie taka powinna byc odpowiec! :)
Góra
Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 3 ] 


 Zobacz podobne tematy
 Tytuł tematu   Autor   Odpowiedzi 
 Rozwiąż równanie z niewiadomą x - zadanie 2  wojskib  3
 Rozwiąż rownanie z niewiadomą x  kaczor  2
 rozwiąż równanie z niewiadomą x - zadanie 3  maweave  2
 Rozwiąż równanie z niewiadomą x - zadanie 4  szelbiry  1
 Rozwiąż równanie z niewiadomą x - zadanie 6  jbeb  13
 
Atom [Regulamin Forum] [Instrukcja LaTeX-a] [Poradnik] [F.A.Q.] [Reklama] [Kontakt]
Copyright (C) Karpatka.pl