szukanie zaawansowane
 [ Posty: 3 ] 
Autor Wiadomość
Mężczyzna Offline
PostNapisane: 4 paź 2008, o 10:45 
Użytkownik

Posty: 13
Dla jakich liczb całkowitych a liczba \frac{ a^{3} -  2a^{2} + 3  }{ a^{2} - 2a } jest także liczbą całkowitą?
Uniwersytet Wrocławski Instytut Matematyczny - rekrutacja 2018
Góra
Mężczyzna Offline
PostNapisane: 4 paź 2008, o 10:48 
Użytkownik

Posty: 168
Lokalizacja: Dąbrova G.
Zauważ, że \frac{a^3-2a^2+3}{a^2-2a}=a+\frac{3}{a^2-2a}
Ponieważ a jest całkowita, to \frac{3}{a^2-2a} Też musi być całkowite.
Zatem a^2-2a=1  \vee a^2-2a = -1 \vee a^2-2a = 3 \vee a^2-2a = -3
Góra
Mężczyzna Offline
PostNapisane: 4 paź 2008, o 11:47 
Użytkownik

Posty: 13
dziękuje za pomoc
Góra
Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 3 ] 


 Zobacz podobne tematy
 Tytuł tematu   Autor   Odpowiedzi 
 Równanie wymierne - zadanie 2  Monster  2
 Równanie wymierne i nierówność  Monster  2
 Równanie wymierne - zadanie 3  Tama  3
 Równanie wymierne - zadanie 4  Monster  3
 Równanie wymierne.  Anonymous  1
 
Atom [Regulamin Forum] [Instrukcja LaTeX-a] [Poradnik] [F.A.Q.] [Reklama] [Kontakt]
Copyright (C) Karpatka.pl