szukanie zaawansowane
 [ Posty: 3 ] 
Autor Wiadomość
Kobieta Offline
PostNapisane: 14 paź 2008, o 13:20 
Użytkownik

Posty: 1
Lokalizacja: Łódź
A) y =\frac{x - 6}{x}
B)y =\frac{x + 1}{x - 2}
C)y =\frac{4 - 3x}{x}
D) y =\frac{-x - 2}{x - 2}
Góra
Mężczyzna Offline
PostNapisane: 14 paź 2008, o 14:29 
Użytkownik

Posty: 7
Lokalizacja: z Oz
A
\frac{x-6}{x} =-6+\frac{1}{x}

B
\frac{x+1}{x-2} =\frac{(x-2)+3}{x-2} =3+\frac{1}{x-2}

dalej rozwiążesz stosując powyższą metodę.
Góra
Mężczyzna Offline
PostNapisane: 15 paź 2008, o 21:07 
Użytkownik

Posty: 231
Lokalizacja: kto to wie?
Powyżej jest chyba źle...

A)

y= \frac{x-6}{x}  \Rightarrow y= \frac{x}{x}- \frac{6}{x}  \Rightarrow y=- \frac{6}{x}+1

W b) podobnie wyjdzie chyba
y= \frac{3}{x-2} +1

c) y= \frac{4}{x}+1

d) tego jestem najmniej pewien

y=-1 <----- czy to jest dobrze?
Góra
Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 3 ] 


 Zobacz podobne tematy
 Tytuł tematu   Autor   Odpowiedzi 
 Rozkładanie funkcji wymiernej na ułamki proste.  Anja  4
 Badanie różnowartościowości funkcji.  Anonymous  1
 Badanie parzystości funkcji.  jackass  5
 Wyznaczanie asymptot funkcji f(x)=sqrt(x^2+x+1)-1-(1/x)  bartekf  1
 Ekstremum funkcji y=(1/x)+5arctgx  Lukraft  2
 
Atom [Regulamin Forum] [Instrukcja LaTeX-a] [Poradnik] [F.A.Q.] [Reklama] [Kontakt]
Copyright (C) Karpatka.pl