szukanie zaawansowane
 [ Posty: 4 ] 
Autor Wiadomość
Mężczyzna Offline
PostNapisane: 21 paź 2008, o 18:00 
Użytkownik

Posty: 140
Lokalizacja: z daleka
\frac{[ 2^{10} x+ ( \sqrt{8} ) ^{16} ]*2}{2^{-2}}= 4^{7}x

Zapiszę słownie o co mi chodzi: Kwadratowy nawias, 2 do potęgi 10x + pierwiastek drugiego stopnia z 8 i cały pierwiastek do potęgi 16 cały nawias mnożony razy 2 i dzielony przez 2 do -2 to się równa 4 do 7 x

Jest pewna rozbieżność między zapisem słownym a zapisem działania - na przyszłość radzę zastosować LaTeX.
Góra
Mężczyzna Offline
PostNapisane: 21 paź 2008, o 18:07 
Gość Specjalny

Posty: 669
Lokalizacja: Wysokie Mazowieckie
\frac{( 2^{10} x+ ( \sqrt{8} ) ^{16} )\cdot2}{2^{-2}}= 4^{7}x\\
( 2^{10} x+ 2^{24} )\cdot 2^3=2^{14}x\\
2^{14}x-2^{13} x=2^{27}\\
2^{13}(2x-x)=2^{27}\\
2^{13}x=2^{27}\\
x=2^{14}\\
Góra
Mężczyzna Offline
PostNapisane: 21 paź 2008, o 18:34 
Użytkownik

Posty: 140
Lokalizacja: z daleka
skąd * 2do 3 w pierwszej linijce? i 2 do 13
Góra
Kobieta Offline
PostNapisane: 4 sty 2009, o 21:36 
Użytkownik

Posty: 16230
\frac{( 2^{10} x+ ( \sqrt{8} ) ^{16} )\cdot2}{2^{-2}}= 4^{7}x\\
( 2^{10} x+ 2^{24} )\cdot 2 \cdot 2^2=2^{14}x\\
( 2^{10} x+ 2^{24} )\cdot 2^3=2^{14}x\\
2^{3} \cdot  2^{10}x+ 2^{3} \cdot 2^{24}=2^{14}x\\
2^{13}x+ 2^{27}=2^{14}x\\
2^{14}x-2^{13} x=2^{27}\\
2^{13}(2x-x)=2^{27}\\
2^{13}x=2^{27}\\
x=2^{14}
Góra
Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ] 


 Zobacz podobne tematy
 Tytuł tematu   Autor   Odpowiedzi 
 Rozwiąż równanie. - zadanie 23  lernman  18
 rozwiąż równanie. - zadanie 36  Ankaaa993  5
 rozwiąż równanie. - zadanie 47  raiden333  3
 rozwiąż równanie. - zadanie 48  raiden333  5
 Rozwiąż równanie. - zadanie 49  glizd  1
 
Atom [Regulamin Forum] [Instrukcja LaTeX-a] [Poradnik] [F.A.Q.] [Reklama] [Kontakt]
Copyright (C) Karpatka.pl