Witam
Mam takie zadanie dwa rozwiązania

niewiem które jest dobrze.
Treść zadania:
w ktorym z obszarow średnioroczne tempo wzrostu było największe:
A 2000- 52,9; 2001- 59,9; 2002- 58,5
B 2000- 66,0; 2001- 72,6; 2002- 66,6
C 2000- 28,8; 2001- 33,5; 2002- 29,0.
wziełam wzór na
wzór na średnie tempo zmian to T=G*100%-100%
I teraz niewiem ponieważ w pierwszym rozwiązaniu brałam takie dane:
n=3; Yn=58,5; Y0=52,9 ------- po wyliczeniach G=1,0516 a T=5,16%
Natomiast w drugim rozwiązaniu mam to rozdzielone tzn w przykłądzie A mam dwa wyliczenia odnosnie zmian w 2001 do roku 2000, oraz 2002 do 2001. Sposób wyliczenia jest taki sam tylko dane są inne.
Które wyliczenia sa prawidłowe dla średniorocznego tempa zmian? A moze obydwa są złe? z góry dzieki za odpowiedź.
pozdrawiam