szukanie zaawansowane
 [ Posty: 2 ] 
Autor Wiadomość
Mężczyzna Offline
PostNapisane: 26 gru 2008, o 13:36 
Użytkownik

Posty: 212
a) \frac{1}{x^{2}+x-2}+\frac{1}{x^{2}-3x+2}=\frac{6-x}{(x-2)^{2}(x+2)}

b) \frac{1}{x^{2}-3x+2}- \frac{1}{x^{2}-x-2}=\frac{2}{x^{2}-4x-5}-\frac{1}{x^{2}-7x+10}
Góra
Kobieta Offline
PostNapisane: 26 gru 2008, o 14:08 
Użytkownik
Avatar użytkownika

Posty: 5483
Lokalizacja: Gdańsk
a)
D=R-\{-2;1;2\} \\
 \frac{1}{(x+2)(x-1)} + \frac{1}{(x-1)(x-2)} = \frac{6-x}{(x-2)^2(x+2)} \\
 \frac{(x-2)+(x+2)}{(x+2)(x-1)(x-2)} = \frac{6-x}{(x-2)^2(x+2)} \ /  \cdot (x-2)(x+2) \neq 0 \\
 \frac{2x}{x-1}= \frac{6-x}{x-2} \\
2x(x-2)=(6-x)(x-1) \\
2x^2-4x=6x-6-x^2+x \\
3x^2-11x+6 =0\\
x= \frac{2}{3} \in D \vee x=3 \in D

[ Dodano: 26 Grudnia 2008, 14:19 ]
b)
D=R-\{-1;1;2;5\}\\
 \frac{1}{(x-1)(x-2)} - \frac{1}{(x+1)(x-2)} = \frac{2}{(x+1)(x-5)} - \frac{1}{(x-2)(x-5)} \\
 \frac{(x+1)-(x-1)}{(x-1)(x-2)(x+1)} = \frac{2(x-2)-(x+1)}{(x+1)(x-5)(x-2)} \ /  \cdot (x+1)(x-2) \neq 0\\
 \frac{2}{x-1} = \frac{x-5}{x-5} \\
 \frac{2}{x-1} =1 \ /  \cdot (x-1) \neq 0 \\
2=x-1 \\
x=3 \in D
Góra
Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 2 ] 


 Zobacz podobne tematy
 Tytuł tematu   Autor   Odpowiedzi 
 Rozwiąż równania - zadanie 5  mostostalek  7
 ROZWIĄŻ RÓWNANIA  lawa89  9
 Rozwiąż równania - zadanie 12  PrzemeX  3
 rozwiąż równania - zadanie 23  szulczyk  7
 Rozwiąż równania - zadanie 25  blipek  2
 
Atom [Regulamin Forum] [Instrukcja LaTeX-a] [Poradnik] [F.A.Q.] [Reklama] [Kontakt]
Copyright (C) Karpatka.pl