szukanie zaawansowane
 [ Posty: 3 ] 
Autor Wiadomość
Mężczyzna Offline
PostNapisane: 2 sty 2009, o 14:45 
Użytkownik

Posty: 153
Lokalizacja: Z miasta
Sprawdż czy funkcja f określona wzorem f(x) \begin{cases}  \frac{x(x-1)(x-2)}{x^2-3x+2} \ dla \ x \neq 1 \ i \ x \neq 2 \  \\ 1 \ dla \ x=1 \\ 3 \ dla \ x=2 \end{cases}

jest ciągła w punktach x=1 i x=2. Sformułuj odpowiedź.
Góra
PostNapisane: 2 sty 2009, o 14:48 
Użytkownik
aby funkcja byla ciągła w punkcie a prawdziwa musi być rownosc:

\lim_{ x\to a^{+} } f(x) =\lim_{ x\to a^{-} } f(x) =f (a).

sprawdz czy dla punktow x=1 i x=2 ta rownosc jest prawdziwa
Góra
Mężczyzna Offline
PostNapisane: 2 sty 2009, o 22:19 
Użytkownik

Posty: 3101
Lokalizacja: Zarów
prs613 napisał(a):
Sprawdż czy funkcja f określona wzorem f(x) \begin{cases}  \frac{x(x-1)(x-2)}{x^2-3x+2} \ dla \ x \neq 1 \ i \ x \neq 2 \  \\ 1 \ dla \ x=1 \\ 3 \ dla \ x=2 \end{cases}

jest ciągła w punktach x=1 i x=2. Sformułuj odpowiedź.

Ponieważ
x^2-3x+2=(x-1)(x-2),
to dana funkcja ma postać
f(x)=\begin{cases} x\\1\\3\end{cases} dla odpwiednich x.
Góra
Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 3 ] 


 Zobacz podobne tematy
 Tytuł tematu   Autor   Odpowiedzi 
 sprawdź czy funkcja jest ciągła - zadanie 2  Atraktor  1
 Kiedy potrzebne jest wyznaczanie dziedziny ?  mateo19851  4
 Funkcja zaokrąglajaca  Anonymous  3
 Surjekcja (funkcja "na")  lucky36  1
 Funkcja z parametrem...  Finarfin  2
 
Atom [Regulamin Forum] [Instrukcja LaTeX-a] [Poradnik] [F.A.Q.] [Reklama] [Kontakt]
Copyright (C) Karpatka.pl