Zad. Załóżmy że oszczędzamy na mieszkanie. Na koniec każdego roku będziemy wpłacać 2400zł na rachunek bankowy oprocentowany 18% (kapitalizacja co pół roku) Jaką kwotą będziemy dysponować po 5 latach?

- wzór z którego korzystaliśmy na zajęciach (zadanie nie zostało do końca rozwiązane z braku czasu), uważam za błędny (wychodzi mi ponad 36460zł, dużo za dużo moim zdaniem).
Moim zdaniem wzór powinien wyglądać tak (wychodzi mi ok. 18231zł):
Zad Załóżmy, że przez 3 lata na początku każdego roku będziemy wpłacać 2000zł na rachunek bankowy oprocentowany 17% w skali roku (kapitalizacja półroczna) Jaką kwotą będziemy dysponować na koniec trzeciego roku?
![FV _{CF} = CF \cdot [ \frac{(1+ \frac{r}{m} ^{(n+1)m} -1 }{ \frac{r}{m} } -1 ] FV _{CF} = CF \cdot [ \frac{(1+ \frac{r}{m} ^{(n+1)m} -1 }{ \frac{r}{m} } -1 ]](/latexrender/pictures/1/c/1c4a6a965130d72288ffe6b337518ca4.png)
- wzór z którego korzystaliśmy na zajęciach ( mi wychodzi z niego ok 19670, uważam, że to za dużo)
![FV _{CF} = CF \cdot [ \frac{(1+ \frac{r}{m} ^{(n+1)m} -1 }{ r } -1 ] FV _{CF} = CF \cdot [ \frac{(1+ \frac{r}{m} ^{(n+1)m} -1 }{ r } -1 ]](/latexrender/pictures/c/f/cf3990b3cc3d5a04b33f00f2a546009f.png)
- z tego mi wychodzi ok 8835zł, Uważam, że jest poprawny.
Czy mam rację?