Znaleźć prawdopodobieństwo, że przy przy 10 rzutach monety orzeł odsłoni się kolejno co najmniej 5 razy. Zbudować dokładny model probabilistyczny.
Proszę o pomoc w rozwiązaniu .
Znaleźć prawdopodobieństwo przy 10 rzutach.
-
janusz47
- Użytkownik

- Posty: 8035
- Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 1707 razy
Znaleźć prawdopodobieństwo przy 10 rzutach.
\(\displaystyle{ \left( \Omega,2^{\Omega}, P\right),}\)
\(\displaystyle{ \Omega =\left\{ \omega:\omega=f:<1,2,3,...,10>\rightarrow <i_{1},i_{2},...,i_{k}>, i_{k}\in \left{O, R \right},k=1,2,...,10\right \}}\)
\(\displaystyle{ 2^{\Omega}}\)- klasa zdarzeń probabilizowalnych, łącznie ze zdarzeniami: niemożliwym i pewnym.
Rozkład prawdopodobieństwa na zbiorze \(\displaystyle{ \Omega}\)
\(\displaystyle{ Pr(\omega_{i})=\sum_{i=1}^{10}{10\choose i}\left( \frac{1}{2}\right)^{i}\left( \frac{1}{2}\right)^{10-i}.}\)
\(\displaystyle{ A}\) -zdarzenie "orzeł wypadnie co najmniej pięć razy"
\(\displaystyle{ Pr(A)=\sum_{i=5}^{10}{10\choose i}\left(\frac{1}{2}\right)^{i} \left(\frac{1}{2}\right)^{10-i}}\)
\(\displaystyle{ \Omega =\left\{ \omega:\omega=f:<1,2,3,...,10>\rightarrow <i_{1},i_{2},...,i_{k}>, i_{k}\in \left{O, R \right},k=1,2,...,10\right \}}\)
\(\displaystyle{ 2^{\Omega}}\)- klasa zdarzeń probabilizowalnych, łącznie ze zdarzeniami: niemożliwym i pewnym.
Rozkład prawdopodobieństwa na zbiorze \(\displaystyle{ \Omega}\)
\(\displaystyle{ Pr(\omega_{i})=\sum_{i=1}^{10}{10\choose i}\left( \frac{1}{2}\right)^{i}\left( \frac{1}{2}\right)^{10-i}.}\)
\(\displaystyle{ A}\) -zdarzenie "orzeł wypadnie co najmniej pięć razy"
\(\displaystyle{ Pr(A)=\sum_{i=5}^{10}{10\choose i}\left(\frac{1}{2}\right)^{i} \left(\frac{1}{2}\right)^{10-i}}\)
-
norwimaj
- Użytkownik

- Posty: 5091
- Rejestracja: 11 mar 2011, o 16:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 52°16'37''N 20°52'45''E
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 1001 razy
Znaleźć prawdopodobieństwo przy 10 rzutach.
Albo inaczej:
\(\displaystyle{ P(A)=\frac12+\frac12\cdot\binom{10}5\cdot\left(\frac12\right)^{10}.}\)
\(\displaystyle{ P(A)=\frac12+\frac12\cdot\binom{10}5\cdot\left(\frac12\right)^{10}.}\)
-
laser15
- Użytkownik

- Posty: 721
- Rejestracja: 13 lis 2011, o 14:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kielce
- Podziękował: 8 razy
Znaleźć prawdopodobieństwo przy 10 rzutach.
Możecie podać jakiś sposób bez "rozkładu prawdopodobieństwa" ? Nie da się tego zrobić w inny sposób ? Odp to: \(\displaystyle{ \frac{7}{2^6}}\)
-
norwimaj
- Użytkownik

- Posty: 5091
- Rejestracja: 11 mar 2011, o 16:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 52°16'37''N 20°52'45''E
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 1001 razy
Znaleźć prawdopodobieństwo przy 10 rzutach.
Można sformułować rozwiązanie unikając tego zlepku słów, ale niewiele to zmieni.laser15 pisze:Możecie podać jakiś sposób bez "rozkładu prawdopodobieństwa" ?
To rzeczywiście prawidłowa odpowiedź, ale do innego zadania.laser15 pisze:Odp to: \(\displaystyle{ \frac{7}{2^6}}\)
-
laser15
- Użytkownik

- Posty: 721
- Rejestracja: 13 lis 2011, o 14:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kielce
- Podziękował: 8 razy
Znaleźć prawdopodobieństwo przy 10 rzutach.
norwimaj pisze:Można sformułować rozwiązanie unikając tego zlepku słów, ale niewiele to zmieni.laser15 pisze:Możecie podać jakiś sposób bez "rozkładu prawdopodobieństwa" ?
To rzeczywiście prawidłowa odpowiedź, ale do innego zadania.laser15 pisze:Odp to: \(\displaystyle{ \frac{7}{2^6}}\)
Do innego zadania ?
-
norwimaj
- Użytkownik

- Posty: 5091
- Rejestracja: 11 mar 2011, o 16:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 52°16'37''N 20°52'45''E
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 1001 razy
Znaleźć prawdopodobieństwo przy 10 rzutach.
Tak. Do takiego, gdzie masz znaleźć prawdopodobieństwo wypadnięcia co najmniej pięciu orłów w sześciokrotnym rzucie monetą.
-
laser15
- Użytkownik

- Posty: 721
- Rejestracja: 13 lis 2011, o 14:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kielce
- Podziękował: 8 razy
Znaleźć prawdopodobieństwo przy 10 rzutach.
Czyli tego zadania nie da się rozwiązać bez rozkładu prawdopodobieństwa ? (ewentualnie wypisać wszystkie możliwości) ?