Hej . Mam problem z dwoma zadaniami z probabilistyki i był bym wdzięczny jak by ktoś mi wytłumaczył jak je zrobić.
1.Rzucamy dwoma kostkami. Zmienna losowa \(\displaystyle{ X_1}\) przyjmuje wartości równe liczbie wpadniętych oczek na pierwszej kostce.Zmienna losowa \(\displaystyle{ x_2}\) przyjmuje wartość \(\displaystyle{ 1}\) gdy na pierwszej kostce wypadnie \(\displaystyle{ 1}\) oczko, a na drugie kostce \(\displaystyle{ 5}\) oczek, w innym przypadku przyjmuje wartość \(\displaystyle{ 0}\). Wyznacz rozkład prawdopodobieństwa zmiennej losowej \(\displaystyle{ Y=X_1+X_2}\).
2.Zmienna losowa \(\displaystyle{ X}\) jest opisana rozkładem wykładniczym o \(\displaystyle{ \lambda=2}\) Wyznacz rozkład zmiennej losowej \(\displaystyle{ Y=2X+1}\).
Rozkład sumy zmiennych losowych
Rozkład sumy zmiennych losowych
Ostatnio zmieniony 14 wrz 2019, o 16:58 przez Afish, łącznie zmieniany 1 raz.
- Premislav
- Użytkownik
- Posty: 15687
- Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 196 razy
- Pomógł: 5221 razy
Re: Rozkład sumy zmiennych losowych
2. Znajdźmy dystrybuantę rozkładu \(\displaystyle{ Y}\):
\(\displaystyle{ \displaystyle{\mathbf{P}(Y\le y)=\mathbf{P}(2X+1\le y)=\mathbf{P}\left(X\le \frac{y-1}{2}\right)\\=\begin{cases}0 &\text{ gdy } \frac{y-1}{2}\le 0\\1-e^{-(y-1)} &\text{ w przeciwnym przypadku } \end{cases}}}\)
Korzystamy tutaj z postaci dystrybuanty zmiennej losowej o rozkładzie wykładniczym z parametrem \(\displaystyle{ \lambda>0}\), którą powinieneś znać, a jak nie, to wiki:
Różniczkując dystrybuantę, masz gęstość, której postać to
\(\displaystyle{ e^{1-y} 1{\hskip -2.5 pt}\hbox{l}_{(1,+\infty)}(y)}\)
Natomiast zadanie bardzo podobne do pierwszego rozwiązywałem tutaj:
\(\displaystyle{ \displaystyle{\mathbf{P}(Y\le y)=\mathbf{P}(2X+1\le y)=\mathbf{P}\left(X\le \frac{y-1}{2}\right)\\=\begin{cases}0 &\text{ gdy } \frac{y-1}{2}\le 0\\1-e^{-(y-1)} &\text{ w przeciwnym przypadku } \end{cases}}}\)
Korzystamy tutaj z postaci dystrybuanty zmiennej losowej o rozkładzie wykładniczym z parametrem \(\displaystyle{ \lambda>0}\), którą powinieneś znać, a jak nie, to wiki:
Kod: Zaznacz cały
https://pl.wikipedia.org/wiki/Rozk%C5%82ad_wyk%C5%82adniczy
Różniczkując dystrybuantę, masz gęstość, której postać to
\(\displaystyle{ e^{1-y} 1{\hskip -2.5 pt}\hbox{l}_{(1,+\infty)}(y)}\)
Natomiast zadanie bardzo podobne do pierwszego rozwiązywałem tutaj:
https://www.matematyka.pl/viewtopic.php?f=42&t=442207