Niech \(\displaystyle{ A_{n}=\{ f \in {\{ 0,1 \}}^{\mathbb{N}} : \ \ f(n)=0 \}}\). Znaleźć
a) \(\displaystyle{ | \bigcap_{m \in \mathbb{N}} \bigcup_{n \ge m} A_{n} |}\)
b) \(\displaystyle{ | {\{ 0,1 \}}^{\mathbb{N}} \setminus \bigcap_{m \in \mathbb{N}} \bigcup_{n \ge m} A_{n} |}\)
Moc zbiorów
-
- Użytkownik
- Posty: 236
- Rejestracja: 14 gru 2017, o 11:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Siedliska
- Podziękował: 19 razy
-
- Administrator
- Posty: 34292
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
Re: Moc zbiorów
Zastanów się najpierw jakim zbiorem jest \(\displaystyle{ \bigcap_{m \in \mathbb{N}} \bigcup_{n \ge m} A_{n}}\).
JK
JK
-
- Użytkownik
- Posty: 236
- Rejestracja: 14 gru 2017, o 11:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Siedliska
- Podziękował: 19 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 1407
- Rejestracja: 20 lip 2012, o 21:19
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Rzeszów
- Podziękował: 66 razy
- Pomógł: 83 razy
Re: Moc zbiorów
Czuję się zmuszony pomóc.
Zastanówmy się najpierw, jakim zbiorem jest \(\displaystyle{ A_{n}}\):
\(\displaystyle{ A_{n}=\{ f \in {\{ 0,1 \}}^{\mathbb{N}} : \ \ f(n)=0 \}}\).
A więc dla dowolnego ustalonego \(\displaystyle{ n}\), zbiór \(\displaystyle{ A_{n}}\) jest zbiorem tych ciągów zero-jedynkowych, które mają \(\displaystyle{ n}\)-ty wyraz równy \(\displaystyle{ 0}\). Czyli na \(\displaystyle{ n}\)-tym miejscu ma być \(\displaystyle{ 0}\), na pozostałych argumentach może być cokolwiek (\(\displaystyle{ 0}\) lub \(\displaystyle{ 1}\)).
Rozumiejąc to, spróbuj wyznaczyć zbiory \(\displaystyle{ \bigcup_{n\in\NN} {A_{n}} , \bigcup_{n \ge 1}{A_{n}}, \bigcup_{n \ge 2}{A_{n}},\ldots}\)
Zdaje się, że nie będzie to łatwe. Łatwo jest jednak pokazać, że każdy ciąg \(\displaystyle{ f}\), który od \(\displaystyle{ m}\)-tego miejsca jest stale równy \(\displaystyle{ 1}\)- \(\displaystyle{ f\not\in \bigcup_{n \ge m}A_{n}}\). Podejrzewam, że zachodzi wynikanie w drugą stronę. Będzie można pomyśleć.
Zastanówmy się najpierw, jakim zbiorem jest \(\displaystyle{ A_{n}}\):
\(\displaystyle{ A_{n}=\{ f \in {\{ 0,1 \}}^{\mathbb{N}} : \ \ f(n)=0 \}}\).
A więc dla dowolnego ustalonego \(\displaystyle{ n}\), zbiór \(\displaystyle{ A_{n}}\) jest zbiorem tych ciągów zero-jedynkowych, które mają \(\displaystyle{ n}\)-ty wyraz równy \(\displaystyle{ 0}\). Czyli na \(\displaystyle{ n}\)-tym miejscu ma być \(\displaystyle{ 0}\), na pozostałych argumentach może być cokolwiek (\(\displaystyle{ 0}\) lub \(\displaystyle{ 1}\)).
Rozumiejąc to, spróbuj wyznaczyć zbiory \(\displaystyle{ \bigcup_{n\in\NN} {A_{n}} , \bigcup_{n \ge 1}{A_{n}}, \bigcup_{n \ge 2}{A_{n}},\ldots}\)
Zdaje się, że nie będzie to łatwe. Łatwo jest jednak pokazać, że każdy ciąg \(\displaystyle{ f}\), który od \(\displaystyle{ m}\)-tego miejsca jest stale równy \(\displaystyle{ 1}\)- \(\displaystyle{ f\not\in \bigcup_{n \ge m}A_{n}}\). Podejrzewam, że zachodzi wynikanie w drugą stronę. Będzie można pomyśleć.
-
- Administrator
- Posty: 34292
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
Re: Moc zbiorów
Żartujesz? Przecież korzystasz tylko z definicji sumy i przekroju:Jakub Gurak pisze:Zdaje się, że nie będzie to łatwe.
\(\displaystyle{ \bigcap_{m \in \mathbb{N}} \bigcup_{n \ge m} A_{n}= \left\{ f \in { \left\{ 0,1 \right\} }^{\mathbb{N}} : \left( \forall m\in\NN \right) \left( \exists n\ge m \right) f \left( n \right) =0 \right\}}\)
co oznacza, że jest to zbiór tych ciągów zero-jedynkowych, w których jest nieskończenie wiele zer.
JK
-
- Użytkownik
- Posty: 1407
- Rejestracja: 20 lip 2012, o 21:19
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Rzeszów
- Podziękował: 66 razy
- Pomógł: 83 razy
Re: Moc zbiorów
OK, więc zbiór \(\displaystyle{ B={\{ 0,1 \}}^{\mathbb{N}} \setminus \bigcap_{m \in \mathbb{N}} \bigcup_{n \ge m} A_{n}}\) składa się z tych ciągów zero-jedynkowych, w których jest jedynie skończenie wiele zer, lub równoważnie, tych ciągów, które od pewnego miejsca są stale równe \(\displaystyle{ 1}\). A moc takiego zbioru już dość łatwo wyznaczyć.
Zauważmy najpierw, że dla dowolnego \(\displaystyle{ m}\) naturalnego, zbiór wszystkich ciągów zero-jedynkowych, które od \(\displaystyle{ m}\)-tego miejsca są stale równe \(\displaystyle{ 1}\) jest skończony ( prosty indukcyjny dowód pomijamy). Zatem zbiór \(\displaystyle{ B}\) jako przeliczalna suma takich zbiorów skończonych jest przeliczalny.
Zbiór \(\displaystyle{ A=\bigcap_{m \in \mathbb{N}} \bigcup_{n \ge m} A_{n}}\) jest równy \(\displaystyle{ A={\{ 0,1 \}}^{\mathbb{N}} \setminus B.}\) Ponieważ \(\displaystyle{ {\{ 0,1 \}}^{\mathbb{N}}}\) jest mocy continuum, ponieważ \(\displaystyle{ B}\) jest przeliczalny, i ponieważ zbiory mocy continuum są "odporne" na odejmowanie zbiorów przeliczalnych- zbiór \(\displaystyle{ A}\) jest mocy continuum. \(\displaystyle{ \square}\)
Nie wiem, czy ostatni fakt jest zbyt znany, więc w ukrytej treści przedstawiam:
Zauważmy najpierw, że dla dowolnego \(\displaystyle{ m}\) naturalnego, zbiór wszystkich ciągów zero-jedynkowych, które od \(\displaystyle{ m}\)-tego miejsca są stale równe \(\displaystyle{ 1}\) jest skończony ( prosty indukcyjny dowód pomijamy). Zatem zbiór \(\displaystyle{ B}\) jako przeliczalna suma takich zbiorów skończonych jest przeliczalny.
Zbiór \(\displaystyle{ A=\bigcap_{m \in \mathbb{N}} \bigcup_{n \ge m} A_{n}}\) jest równy \(\displaystyle{ A={\{ 0,1 \}}^{\mathbb{N}} \setminus B.}\) Ponieważ \(\displaystyle{ {\{ 0,1 \}}^{\mathbb{N}}}\) jest mocy continuum, ponieważ \(\displaystyle{ B}\) jest przeliczalny, i ponieważ zbiory mocy continuum są "odporne" na odejmowanie zbiorów przeliczalnych- zbiór \(\displaystyle{ A}\) jest mocy continuum. \(\displaystyle{ \square}\)
Nie wiem, czy ostatni fakt jest zbyt znany, więc w ukrytej treści przedstawiam:
CIEKAWY DOWÓD: