Punkty na okręgu

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
newmodel
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7
Rejestracja: 6 lut 2005, o 22:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lublin

Punkty na okręgu

Post autor: newmodel »

Mamy okrąg o środku w punkcie (a,b) i promieniu r a także liczbę k która wyznacza liczbę punktów na okręgu, punkty te są rozmieszczone równomiernie.
Problem polega na tym żeby znaleźć spsoób na wyznaczenie tych punktów po kolei zaczynając od punktu (a+r,b).
Możnaby zrobić układ równań: równanie okręgu i prosta przechodząca przez środek okręgu i o współczynniku kierunkowym równym tangensowi kąta równego 2*pi/k, ale wtedy otrzymamy dwa punkty przecięcia a chodzi o to żeby wyszedł tylko jeden i to kolejny. Z drugiej strony można zrobić układ równań, ale wtedy problem polegałby na tym żeby sposób na określenie który z dwóch otrzymanych punktów jest tym kolejnym.

Potrzebne mi to jest to napisana programu zaliczeniowego z informatyki, stąd te wszystkie wymagania, można to wszystko zrobić, ale moje dotychczasowe pomysły są nieefektywne.
arigo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 852
Rejestracja: 23 paź 2004, o 10:17
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lublin
Pomógł: 28 razy

Punkty na okręgu

Post autor: arigo »

prowadz obliczenia na wspolrzednych biegunowych, wtedy ten problem przeistoczy sie w trywialne zagadnienie
Fibik
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 971
Rejestracja: 27 wrz 2005, o 22:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 11 razy
Pomógł: 75 razy

Punkty na okręgu

Post autor: Fibik »

Równanie okręgu we wsp. biegunowych o środku w początku układu:
\(\displaystyle{ \rho(\phi) = r}\)
No i co to daje?

Może równania parametryczne, raczej...
arigo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 852
Rejestracja: 23 paź 2004, o 10:17
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lublin
Pomógł: 28 razy

Punkty na okręgu

Post autor: arigo »

dany problem jest taki
newmodel pisze:Mamy okrąg o środku w punkcie (a,b) i promieniu r a także liczbę k która wyznacza liczbę punktów na okręgu, punkty te są rozmieszczone równomiernie.
Problem polega na tym żeby znaleźć spsoób na wyznaczenie tych punktów po kolei zaczynając od punktu (a+r,b).
rozwiazanie

(x_i,y_i) szukane wspolrzedne punktow na okregu
fi_i -zmienne pomocnicze

wczytujemy a,b,k

dla i = 1 do k
fi_i=2*pi*(i-1)/k
x_i= r*cos(fi_i)+a
y_i=r*sin(fi_i)+b

pozostalo all zakodowac
ODPOWIEDZ