nierówność Hlawka

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
frej

nierówność Hlawka

Post autor: frej »

Coś choć trochę ciekawszego od zwykłych zadań z tego działu, mam nadzieję

\(\displaystyle{ z_1, z_2, z_3 \in \mathbb{C}}\)

Udowodnij, że
\(\displaystyle{ \boxed{\left| z_1+z_2 \right| + \left| z_2 + z_3 \right| + \left| z_3 + z_1 \right| \le \left| z_1 \right| + \left| z_2 \right| + \left| z_3 \right| + \left| z_1 + z_2 + z_3 \right|}}\)
Miłej zabawy
Awatar użytkownika
Maciej87
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 377
Rejestracja: 26 sty 2009, o 09:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 46 razy

nierówność Hlawka

Post autor: Maciej87 »

Zdecydowanie powyżej poziomu mnożenia liczb zespolonych.
Hm. Zdradzisz czy jest efektywna interpretacja geometryczna?
Bo jak sądzę, na chama musi wyjść.
frej

nierówność Hlawka

Post autor: frej »

Nie myślałem o interpretacji geometrycznej, ale mogę podać wskazówkę, która powinna chyba naprowadzić trochę
Ukryta treść:    
Awatar użytkownika
Maciej87
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 377
Rejestracja: 26 sty 2009, o 09:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 46 razy

nierówność Hlawka

Post autor: Maciej87 »

Nie waż mi się dawać wskazówki!
To ostateczność.
Właśnie przekształcam moduły przez sprzężenie.
Tylko komputer mi zero wyliczył
\(\displaystyle{ \left( a+b \right) \overline{ \left( a+b \right) } + \left( b+c
\right) \overline{\left( b+c \right)} + \left( c+a \right) \overline{ \left( c+a \right)} -a\overline{a} -b\overline{ b } -c\overline{c} -
\left( a+b+c \right) \overline{\left( a+b+c \right)}
= 0}\)

A.. już wiem. Głupi jestem. Liczę nie to co trzeba.
Tak w ciemno strzeliłem, ale może jakaś sensowna-seksowna interpretacja geometryczna jest
Ostatnio zmieniony 23 cze 2009, o 16:38 przez Maciej87, łącznie zmieniany 2 razy.
frej

nierówność Hlawka

Post autor: frej »

Ok, ok nie będzie już żadnej wskazówki dla Ciebie:p Może jednak komuś innemu się przyda.
xiikzodz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1862
Rejestracja: 4 paź 2008, o 02:13
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Lost Hope
Podziękował: 28 razy
Pomógł: 502 razy

nierówność Hlawka

Post autor: xiikzodz »

W takim razie bez wskazówki
Ukryta treść:    
frej

nierówność Hlawka

Post autor: frej »

xiikzodz jak zawsze niezawodna w takich sprawach

No to może pokażę jeszcze jedno rozwiązanie.
Ukryta treść:    
Awatar użytkownika
Maciej87
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 377
Rejestracja: 26 sty 2009, o 09:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 46 razy

nierówność Hlawka

Post autor: Maciej87 »

Nie zdążyłem nad tym pokminić bo zająłem się ostatnim egzaminem. Na szczęście z bardzo dobrym skutkiem.
Bardzo fajne to zadanie.
ODPOWIEDZ