równanie z parametrem

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
aniabac1985
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 15
Rejestracja: 10 kwie 2006, o 13:17
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: kraków

równanie z parametrem

Post autor: aniabac1985 »

dla jakich wartosci parametru m równanie \(\displaystyle{ \sin ^ {2}x + \sin x +m=0}\) ma rozwiazania?
Awatar użytkownika
Tristan
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2333
Rejestracja: 24 kwie 2005, o 14:28
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 27 razy
Pomógł: 557 razy

równanie z parametrem

Post autor: Tristan »

Wprowadzając zmienną pomocniczą \(\displaystyle{ t= \sin x}\), gdzie \(\displaystyle{ -1 \leq t \leq 1}\) otrzymujemy równanie postaci \(\displaystyle{ t^2+t+m}\).
Dane równanie trygonometryczne ma rozwiązanie w zbiorze \(\displaystyle{ R}\) wtedy i tylko wtedy, gdy dane równanie kwadratowe ma rozwiązania należące do przedziału \(\displaystyle{ }\). Niech \(\displaystyle{ f(t)=t^2+t+m}\) i \(\displaystyle{ D_{f}=}\). Wykresem funkcji \(\displaystyle{ f}\) określonej w zbiorze \(\displaystyle{ D_{f}}\) jest część paraboli o wierzchołku \(\displaystyle{ W=(-\frac{1}{2}; \frac{ -1+4m}{4})}\). Wartość rzędnej więrzchołka paraboli zależy od wartości parametru \(\displaystyle{ m}\). Gdy \(\displaystyle{ \frac{-1+4m}{4} \leq 0}\), to wykres funkcji \(\displaystyle{ f}\) ma co najmniej jeden punkt przecięcia z osią t, czyli funkcja ma co najmniej jedno miejsce zerowe.
Zatem dane równanie ma rozwiązania należące do zbioru \(\displaystyle{ D_{f}}\), gdy spełniona jest alternatywa warunków:
1. \(\displaystyle{ \left{\begin{array}{l}\frac{-1+4m}{4} \leq 0 \\ f(-1) \geq 0 \end{array}}\)
\(\displaystyle{ \left{\begin{array}{l}m \leq \frac{1}{4} \\ m \geq 0 \end{array}}\)
\(\displaystyle{ m \in}\)
2. \(\displaystyle{ \left{\begin{array}{l}\frac{-1+4m}{4} \leq 0 \\ f(1) \geq 0 \end{array}}\)
\(\displaystyle{ \left{\begin{array}{l}m \leq \frac{1}{4} \\ m \geq -2 \end{array}}\)
\(\displaystyle{ m \in}\)
Sumą warunku pierwszego i drugiego jest przedział \(\displaystyle{ }\).
Równanie ma rozwiązanie w zbiorze liczb rzeczywistych dla parametru \(\displaystyle{ m \in}\)
darekrby
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 32
Rejestracja: 19 kwie 2006, o 22:59
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydzia
Pomógł: 2 razy

równanie z parametrem

Post autor: darekrby »

prosze podstawic m=-2 i sprawdzic czy sie zgadza
Ostatnio zmieniony 20 kwie 2006, o 17:06 przez darekrby, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
LecHu :)
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 908
Rejestracja: 23 gru 2005, o 23:46
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: BFGD
Podziękował: 16 razy
Pomógł: 162 razy

równanie z parametrem

Post autor: LecHu :) »

darekby Zgadza sie dla \(\displaystyle{ x=\frac{\pi}{2}+2k\pi}\)
darekrby
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 32
Rejestracja: 19 kwie 2006, o 22:59
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydzia
Pomógł: 2 razy

równanie z parametrem

Post autor: darekrby »

tak oczywiscie pomylka
marko666
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 3 sty 2007, o 02:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: wawa

równanie z parametrem

Post autor: marko666 »

czy ktos moze mi wytłumaczyć skad sie wzielo (czemu akurat tak zapisujemy) \(\displaystyle{ f(-1) q 0 \end{array}}\) oraz \(\displaystyle{ f(1) q 0 \end{array}}\), zauwazylem ze trzeba w tego typu zadaniach robic takie zaloznia ale nie wiem kiedy dokladnie... i jeszcze raz prosze o dokladne wytlumacznie
soku11
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6589
Rejestracja: 16 sty 2007, o 19:42
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 119 razy
Pomógł: 1823 razy

równanie z parametrem

Post autor: soku11 »

Mam nadzieje ze wyjasni ci moj mini rysuneczek w PAINCIE



Obczaj sobie powoli to skapujesz POZDRO
ODPOWIEDZ